Friday, June 26, 2009

::KEK BATIK::

Ni kek batik versi aku.....dah lama dah aku bergiat dalam kek batik nie.....biasa aku buat kalau ada org nak datang umah aku.....kalau utk family aku, aku akan buat bila aku RAJIN.....kalau penyakit M aku besor.....takdelah yek...... tp ada member aku lagi hebat......siap menjadi idaman ibu2 mengandung n ambik tempahan lagik...kan nojah kan....ada ke sape2 nak try tempah ngan aku? Bleh jer....
ni bahan2nya yek....
1 bungkus beskut meri (ape2 brand pun bley) dipatah2kan....cam aku tue dipatah2kan oleh asben aku
1 buttercup
1 biji telur (dipukul)
Susu pekat manis
serbuk koko (aku pakai serbuk koko van houten)
Cara2nya
memula panaskan buttercup dalam kuali dengan api yang perlahan....kacau2 manja gitu kasik butter tue cair
bila dah cair butter, pehtu masukkan susu dan serbuk coklat dan telur then kaco.....banyak mane nak masukkan susu dan serbuk koko tue, korang agak2ler yek....coz susu tue manis, kang letak banyak kang bila kita masukkan biskut, lagi manis plak.....biskut meri kan manis jugak.....aku suka letak serbuk koko coz die akan rasa kelat2 sikit dan rasa coklat die lagi terasa....itu pada pendapat akuler.... bila dah gaul sebati....die akan jadi cam nie....aku tengok cam dodol jer, hehehehe....
bila dah agak2 pekat sikit, korang masukkan biskut pehtu gaulkan2 biskut tue, biar semua kena ngan kuah coklat tadik.....
done!!!!
angkat biskut meri tadi dan letak dalam bekas dan padatkan die..... bleh terus dimakan time tu jugak dan leh disimpan di dalam peti ais tuk dimakan bila2 masa.....letak dalam peti ais leh tahan lama....kan nojah kan....
Cubaler yek...mudah jer....

ari nie aku bawak kek batik ni ke ofis....semalam aku bercadang nak wat dua adunan kek batik nie coz nak bawak ke jamuan perpisahan bahagian aku....tp disebabkan kelewatan membuatnya dan lyna meragam, maka aku sempat buat satu adunan jer.....tak jadiler makan tuk jamuan, coz sikit sangat utk org yg ramai kan.....aku letak kat meja makan bhg aku pagi nie....

7 comments:

sara said...

mggu lepas ade gak wt..tp sara guna milo, xguna serbuk koko..

U-jin said...

nak sikit dadih tu...hehe

U-jin said...

alor silap plak...wakaka...tu comment tuk org lain haha...kek batik buh telur ek...mcm2 versi ..janji sodap..

dieana said...

hai..slamat berkenalan..bestnya kek dier..rasa nak cuba jer....jangan lupa follow blog diana yer..miena-dieana.blogspot.com..kiter suka baca blog dia...thanks

~aSHa~ said...

aku jugak tak menjadi2 kek batik..uhuksss...

.:fyzz:. said...

even nojah dh bagi resepi kat aku kan..ejan...aku tak wat2 gak..tapi bila tgk ko wat nih kan kobar2 aku nk try wat..siap letak kat favorite lagi rsepi ko nih tau..hmm sedapnya...yum2

Mama Lyna said...

sara, guna milo pun bley, tp ejan tak biasa guna milo

U-jin, dadih? pelik jugak tadik...a'ah, ejan letak telur sebijik...

asha, ko tue bagi kek batik free, konpom ko nak kan

pijot, try plak resepi versi aku nie...