Monday, May 25, 2009

::LYNA DEMAM:: PART I

Dah lama aku tak update blog kan...ada ke org rindu ngan coretan aku...hehehe...aku tak p mane2 pun, balik kg pun tak....aku laki bini berkampung kat umah coz cik lyna demam panasssssssss....
Kisah bermula pada hari jumaat 15.5.09 (siap tulih tarikh lagik, hehehe)....malam tue kat umah lyna duk merengek jer...selama nie tak penah plak die wat perangai camtue, tup2 rasa badan die..panas! cek suhu 39'....ya allah, tinggi tue...apa lagi cepat2 ambik kain basah, lap2 badan die... dan kiranya kami malam tue memang tak tido sangatler coz menjaga lyna...dah bagi makan ubat demam dah tp demamnya tak surut2 jugak....esoknya ari sabtu dalam thari bawak lyna ke klinik lita alis kat presint 9, jumpa doktor, chek suhu still lagi 39'...siap urusan semua kena charge RM36.00....doktor bagi ubat demam, bullet masuk ikut punggung tue n vitamin....balik umah n duk demah2 lyna lagi ngan kain basah...lyna memang melepek...minum susu sikit2, makan pun tak nak...sian tau....malam tue pun lyna merengek....suhu lyna 38', 39' n 40'....bila dah tinggi sangat aku tengok lyna cam dah meracau tau....aku risau sangat takut lyna kena sawan or tarik.....baby kan, kita bukan tau tahap ketahanan badan die takat mane....kitaorg kan bila suhu lyna 40' jer, kitaorg masukkan bullet kat punggung lyna...baruler suhu lyna turun...pehtu tak lama, suhu lyna naik balik....sampai bila kitaorg nak harapkan ubat bullet tue kan...rasanya tak elok ubat tue dibagi ngan kerap.... badan lyna memang panas, aku rasa kalau letak telur golek2 kat atas badan lyna leh masak aku rasa, kesian aku nengoknya....setakat ni, lyna takdelah demam teruk cam nie....
Ahad pagi dalam kul 9 bawak lyna p emergency kat spital pjaya...saringan dulu kat kaunter triage, suhu lyna time tue 38.3'....pehtu baru register kat kaunter....then tunggu plak number tuk dipanggil.....punyaler lama menunggu, baru dapat masuk jumpa doktor...kat doktor suhu lyna 39'....tengah dalam bilik doktor tue, tetiba doktor dapat call n mintak semua patient dipakaikan mask coz kat luar emergency tue ada seorang warga australia tengah dikuarantin kerana disyaki mengidap penyakit H1N1 tue....kalutler kitaorg kena pakai mask...ngan lyna pun dipakaikan mask....mengamukler lyna coz die dahler tak sihat, dipaksa plak suruh pakai mask...melalak lyna kat emergency ward tue...doktor pun cam cek laju2 jer....pehtu siap ambik ubat, dapat 2 ubat jer..ubat antibiotik n paracetamol....aku pun ngeri jugak, cepat2 aku suruh asben ambik kete n drive balik umah.... seharian ari tue demam lyna tak jugak kebah2...kami laki bini panik balik, ni tak bleh jadik....bawak lagi lyna kat emergency....iyeler kita pun risau....dahler start demam dari ari jumaat, tak turun2 jugak suhu die, tinggi jer....

Petang tu dalam kul 6++ bawak lyna ke emergency n cam biasa saringan dulu kat triage...kat sini aku berurusan ngan makhluk yg sungguh takde budi bahasa, berlagak n sungguh kurang ajar...meh sini aku nak citer.....

Aku sampai dulu kat kaunter triage tue, asben aku p park kete...Ada MA kat situ, die tanya aku, dialog die camnie....
MA : sakit ape?
Mamalyna : Anak saya demam, tadi pagi saya dah datang, tp demam anak saya tak kebah2 jugak
MA : Esok p klinik putrajaya
Mamalyna : Encik, anak saya demam dari ari jumaat lagi, suhu duk tahap 38'-40' jer...saya dah pegi klinik private ari sabtu dan saya datang spital tadi pun, saya dapat ubat yang sama ngan private jer...
MA : Tak jiram2 anak ke ngan kain basah?
Mamalyna : Saya dah buat dah dari ari jumaat lagi, tp demam anak saya tak kebah2
MA : Dah kena sawan ker?
(sambil tue duk membebel2, die kata kat situ bukan nak uruskan org2 demam, tu jabatan kritikal dan trauma, layan org sakit kronikler apaler...bla...bla)
Mamalyna : (Aku dah hangin dah nie) Encik, takkan nak tunggu anak saya kena sawan baru nak layan saya!
MA : Ermm masukler....
Dah masuk kat dalam bilik triage...kat sini MA tue buat perangai taik lagik...
Die cek suhu lyna 39' sambil tue duk membebel2 cam kueri sangat aku bawak lyna ke emergency tue lagik...asben aku pun sampai...die sambung membebel kat asben aku....aku nie dah membengkak ati dah.... sekali aku cakap jer kat die...Encik, Encik nie nak ambik kes saya ke tidak! Terus aku bangun, aku sedih tau...bleh die layan kita camtue...takde budi bahasa langsung...cuba ko ada anak nanti, mentang2 ko ada kemahiran n kelebihan dalam bidang perubatan yg kami tak tau, ko bleh berlagak...baru MA belum jadi doktor lagi...kalau dah jadi doktor, ntah2 ramai pesakit mati dulu.....Nama MA tue WAN HASIF AZIMIN....Aku bencik ko!

Nasib baik aku masuk jumpa doktor yg baik, sejuk sikit ati aku...aku bitau kat doktor tue pasal layanan MA hampeh tue...korang nak tau rupanya MA hampeh tue tak rekodkan n link kat doktor pasal suhu lyna.... So doktor decide, lyna ambik darah n drip air coz lyna cam terhidrat dah.... kat sini ada lagi satu kes...darah lyna nak jumpa...MA nama redzuan kata dah antar darah lyna kat lab, lab plak kata takde darah lyna....tak pasal2 lyna kena ambik darah lagik...melalakler lyna time ambik darah tue... dah settle semua, kitaorg balik umah kul 11 mlm...aku rasa dah serik nak berurusan ngan emergency spital putrajaya, lagi panas ati lagi kalau berurusan ngan MA WAN HASIF AZIMIN tue....

ni gambo lyna sejurs sampai kat umah dari spital malam tue...
kami duk balut badan die ngan kain basah...

6 comments:

MAMA REEN said...

reen geram gak bila baca cerita kak ijan nier..

si MA bodo tue tak ada perasaan ker...

kalau anak tak sakit takkan kita suka2 nak pergi hospital?

geram betui la..kak komplen jerk...

Mama Lyna said...

tu ar reen...ngan muka berlagak sombong nak mampus...kak ijan time tu rasa nak terajang laju2 jer...kak ijan time bercakap ngan die tue kan, jantung kak ijan dupdapdupdap jer laju coz nak marah sangat2 ngan die...pas membebel2, dahler anak kita sakit

..nOj.. said...

ko call no ni... 0388887777... biro pengaduan awam... nama dh ade... wat repot je... dh kena kt ko sok2 lusa nti dia wat kt org lain plak... menatam jadah tul....

Mama Shahmi said...

btul kak..report je..mane tau nanti terkena kat org lain pulak..teruk betul..nasib baik x penah pulak kena camtu masa bwk shahmi kat emergency tu. MA baru kot.

~aSHa~ said...

report je wei..hampeh tul MA² skrg ni.tak reti wat keje kot..patut ada kursus tuk MA² je la..dulu aku kena MA xpandai nak amik darah...cucuk byk kali..mmmg MA hampeh...

U-jin said...

UISH SIANNYE DEMAM...GERAM GAK BACA..