Monday, May 11, 2009

::AL-FATIHAH-IBRAHIM BIN MAT DERIS 1936-2006::

Pagi nie bersamaan 11 mei 2009, genaplah 3 tahun pemergian ayahanda tercinta ke rahmatullah.. walau berapa tahun berlalu pun, aku masih ingat lagi detik2 pemergian beliau...

Kisah bermula apabila ayah pergi menghadiri kursus haji di masjid kuala lipis. Ayah ada penyakit kencing manis. Masa belajar kursus haji tue, time tawaf, ayah praktis tanpa pakai kasut. tetiba ada staff tabung aji tegur ayah, kata 'pakcik, kaki pakcik berdarah'. Mak aku tengok memang kaki ayah melecet n berdarah, mak aku cuci darah tue pehtu balik ke rumah terus bawak ke klinik kesihatan, bila kat klinik, MA cuci luka tue tp disebabkan ayah ada penyakit kencing manis, ayah terus dimasukkan ke hospital kuala lipis. Aku dah keje kat pjaya, n aku plak memang jenis hari2 akan call mak ayah kat kg, cakap tak lama, sekejap pun jadiler... pada hari tue, aku call mak ayah aku berkali2, tp tak diangkat pehtu tak lama line tue cam di'off'...ati dah risau dah, last sekali, aku call mak saudara aku @ adik mak aku.... mak sedara aku cakap, 'ejan, ayah masuk hospital, telefon plak kena curi'....aku plak bila dengar camtu, ape lagi mintak izin ngan bos, nak balik kg, n drive balik ke kg, dah terus ke hospital...masa sampai tue, ya...allah sedihnyer tengok keadaan ayah, time tue ayah duk muntah2, terkial2 nak bangun dari katil, aku dah berjujuran air mata, tolong angkat badan ayah, ayah bila nampak aku terus cakap, 'eh, ada yer awak balik, ayah tak nak bagitau ayah masuk hospital, sebab tau, kalau ayah bagitau, awak mesti balik, ayah tak nak ganggu awak tengah keje, nak balik jauh plak, lagipun sorang2 pandu kete, telefon kena curi, tu yg susah nak bagitau'...lupa nak bitau, aku memang rapat sangat ngan ayah....aku ada 2 beradik jer, sorang lagi abang, dah kawin ke keje kat kelantan...so die memang jarang balik kg. aku plak, tiap2 dua minggu aku akan balik pahang...

sejak dari hari tue, ayah aku dah jadi penghuni hospital, mak aku duk jaga ayah aku kat spital, aku plak tiap2 minggu balik. aku rasa dah hafal bentuk jalan kat karak highway tue...rutin aku, kalau jumaat tue aku tengok mood bos ok, aku mintak izin half day ari jumaat, kalau tak, pagi2 sabtu dalam kul 5 pg aku dah gerak balik (kalau aku peot), kalau tak selepas subuh, aku dah gerak....drive sorang2 direct tue hospital lipis... luka kat kedua tapak kaki, pun dah beransur ok, so doktor benarkan balik, alhamdulillah rasa lapang jer kat dada... so prepare ayah tuk balik umah....ayah ok duk kat umah dalam 2 minggu...

Pada aku balik kg pada satu weekend, sampai je kat umah, aku tengok adaler jiran2 aku datang, rupa2nya ayah aku sakit, duk gelisah jer, baring salah, duduk salah, die kata sakit sangat dada... dalam kul 8, aku bawak p klinik kesihatan kat umah, cucuk ubat tahan sakit, pehtu bawak balik umah, pehtu dalam kul 10++ ayah sakit balik, aku bawak lagi p klinik, MA tue cakap die nak bawak ayah ke hospital lipis, ayah p ngan ambulan, aku ngan mak balik umah, kemas2 barang, n gerak ke spital... ayah duk kat emergency ward, kul 2 pagi baru masuk wad...

satu hari, pada hari jumaat, aku ngan mak aku, balik ke umah kejap, bila sampai spital, aku tengok katil ayah kosong, tanya org sebelah, die kata, ayah doktor bawak ke tempat mane ntah tuk check kaki...aku ngan mak pun okler, tunggu jer kat katil...tetiba aku nampak ayah disorong ngan pakaian cam org masuk bilik bedah, then aku tengok kaki....sah! doktor telah potong ibu jari kaki ayah aku....aku ngan mak memang terperanjat sangat...napa kami tak diberitahu? rupa2nya ayah tau yg ibu jari die akan dipotong cuma die tak nak bitau kami, die yg sign n cop sendiri borang pembedahan... aku ngan mak menangis sbb kesiankan ayah, sanggup ayah buat camtu sbb kesiankan kami dua beranak....

Kesan operate di kaki ayah tak berapa baik, doktor suggest ayah tuk dihantar ke hospital temerloh coz kat sana ada doktor pakar...aku dah down dah...kesian kat ayah n mak...mak plak cam tak cukup rehat n tido jer duk tunggu ayah kat spital...abang aku ada balik so aku balik ke pjaya...time tue plak aku ada kursus kat langkawi, aku tak nak pegi tp ayah aku suruh jugak pegi, die cakap, 'awak pegiler, nanti belikan ayah pati gamat kat sana, beli banyak2, leh ayah minum dan harap ayah cepat sembuh'....walau aku berat ati nak pegi tp bila ayah suruh jugak pegi ngan harapan beli pati gamat tue, aku cekalkan ati tuk attend kursus tue... Pada hari ketiga kursus, abang aku tepon, kata die ayah kena operate potong kaki sampai separuh lutut....Ya Allah, luluh ati aku mendengar, time tue yg aku tau menangis, menangis dan menangis jer...kesian kat ayah...dahler jauh, aku rasa nak terbang balik pahang jer...ayah masuk OT kul 8 dan kul 11 ayah kuar OT. Abang tepon, die kata ayah ok...so ayah ditempatkan di spital temerloh....Ayah operate ari selasa dan dalam ari sabtu, abang aku mintak ayah aku ditukarkan ke spital lipis, doktor sana benarkan n ayah aku dibawa pulang ke spital lipis ngan menaiki kete abang aku coz ambulan takde yg kosong kat sane, aku plak sampai kl dari kursus di langkawi ari kamis n pagi2 sabtu tue aku dah gerak balik pahang....aku beli bermcm2 pati gamat, ubat gamat dengan niat, aku nak bagi ayah aku makan, supaya cepat sembuh....

aku sampai spital lipis tue sama ngan abang aku sampai, selesai urusan kemasukan semua, aku masuk tengok ayah, sedih sangat2 coz tengok kaki ayah belah kanan dah takde....ayah pun tengok cam lemah jer...ayah nampak aku terus tanya, 'bila balik? Ada tak ubat gamat? Tolong potong kuku ayah....(memang tugas aku potong kuku ayah)....abang aku plak, lepas ayah masuk wad, die terus balik ke kelantan, sbb dia dah cuti seminggu. Kisah sedih time ptg kuku, tengah aku potong2 kuku tue, kiranya dah nak settleler, ayah aku cakap ngan aku, 'dah potong semua kuku dah?...aku jawab 'dah'...die tanya, 'kuku kaki kanan ayah, dah potong? aku diam jer, aku pandang mak aku, aku geleng sambil aku nangis...dalam ati aku jawab, 'ayah, kaki kanan ayah dah takde, camne ejan nak potong kuku ayah'....

Keadaan ayah aku makin lama, makin teruk.... luka operate pun tak tunjukkan tanda2 nak baik, dan sekali lagi doktor buat keputusan tuk antar ayah aku ke spital temerloh... aku kemaskan barang2 ayah aku. Mak ikut sekali ngan ayah naik ambulan ke spital tloh... aku nak ikut, kiranya aku follow ambulanler, ayah aku tak kasik, die suruh aku balik umah coz esoknya aku nak balik pjaya... aku iyekan ajer...tp dalam ati meronta2 nak ikut....Menangis2 aku kat tepi ambulan tue, sampai driver tue duk asik pandang aku jer... lepas jer ambulan tue p, aku drive nak balik umah, tp ati still rasa tak sedap, aku nak p jugak temerloh....aku tepon sedara mara aku, nak mintak tolong bawakkan kete aku ke spital tloh coz aku tak mahir jalan area temerloh tue...akhirnya ada seorang sedara aku nie laki bini sanggup bawak aku ke spital tloh....

Semasa sampai kat spital tloh tue, kami terus ke wad kat mane ayah aku ditempatkan... mak ayah aku terkejut tengok aku p sane...sedang elok borak2, ayah aku cakap cam nie ngan abang mezah@ sedara aku sambil menangis 'mezah, nanti kalau pakde takde, awak tlg tengok2kan ejan ngan long zainah yer....tolongler mereka ape2 yg patut...pakde rasa, pakde tak lama dah....' luluh ati aku mendengar, sekali lagi aku menangis2, sedih sangat2....dan dari saat itu, keadaan ayah makin lama makin tak stabil...aku plak rutin tiap2 minggu p ke spital temerloh...aku p ari jumaat atau sabtu, aku cuti ari senin atau selasa...camtuler keadaan aku...kesian kat mak, biarler aku bergilir menjaga ayah ngan mak...mak pun dah berumahtangga kat spital tue...lagipun mak pesan suruh aku datang tengok ayah....

Satu weekend tue, aku drive dari pjaya direct tue spital tloh, bila sampai jer kat ward, aku tengok ayah aku pakai oksigen, aku tanya kat mak nape tetiba ayah pakai oksigen, mak cakap tetiba ayah semput...pehtu doktor datang tengok, ayah cam tak stabil...meka bawak ayah ke katil bebetul dekat ngan kaunter nurse, n tarik tirai, tak tau die buat ape kat ayah...keadaan kat situ jadi kalut....semua doktor pakar turun....masa tue memang aku ngan mak sedih sangat2...sekali lagi kitaorg menangis....tak lama keadaan menjadi normal...aku tak tau ape yg doktor buat....ayah pun dah sedar cam biasa...doktor cakap ngan kami, tadi memang keadaan ayah teruk, dah tak sedar dan kalau tak ditolong ngan doktor, memang ayah dah pergi tinggalkan kami.... selepas kejadian tue, dan ayah boleh bercakap seperti biasa cuma lemah skit, die cakap ngan aku...ejan, agak2 ayah leh sihat tak... aku jawab, iye ayah, ayah leh sihat... pehtu ayah bitau mak yang die leh sihat coz aku ckap die leh sihat.... setiap kali ada sedara mara dtang melawat, semua die mintak maaf...menangis2 sambil cakap ngan sedara mara...sedih sangat suasana time tue...ada satu hari tue, ayah aku buang air besar kaler itam banyak sangat...lepas jer salin pamper (ayah aku pakai pampers), die berak lagik....aku ngan mak saling berpandangan...coz setahu aku, jika ajal seseorang tue nak sampai, antara ciri2 nyer ialah idung, telinga jatuh, pehtu mengeluarkan najis kaler itam dengan tanda utk cuci perut supaya time mandikan jenazah nanti, takde byk sangat najis yg kuar....dalam ati aku berkata, dah sampai ker time ayah...janganler lagi.... aku cuti sampai ahad, ari ahad tue aku berat ati nak balik tp ayah aku suruh balik jugak...tak sampai ati nak tinggalkan meka....tp setelah dipaksa2, aku berat ati balik ke pjaya...dalam perjalanan tue, yg aku tau menangis jer...sedih sangat2 tengok keadaan ayah....

Aku bekerja seperti biasa, badan aku aje yg ada kat pjaya tp ati dan ingatan aku duk ada kat temerloh jer...tup2 dalam ari kamis, aku dapat panggilan dari mak yg mengatakan ayah aku koma...sekali lagi aku down, aku tak tau nak wat ape2 dah...bitau bos, aku nak balik jer...aku call azrul @ sepupu mintak tolong bawakkan aku ke spital tloh, aku dah tak leh drive dah... gerak dalam kul 3 lebih, sampai spital tmerloh kul 6++...aku dan sepupu diberi kebenaran masuk tuk tengok ayah....bila dah masuk, sedihnya aku tengok keadaan ayah....wayar berselirat kat badan ayah....tiub oksigen dimasukkan dalam mulut terus ke peparu... aku ngan mak berkampung di depan wad icu tue....walaupun kat spital tue ada disediakan asrama tp asrama tue jauh n take time tuk berjalan dari asrama ke wad.... aku ngan mak tido di atas kusi jer, kadang2 tido atas toto di atas lantai depan wad icu tue...time melawat, aku ngan mak akan masuk ngan bacakan yasin sambil aku usap2 kepala n tangan ayah aku....aku ngan mak memang abiskan masa melawat tue kat dalam ngan ayah aku...aku ngan mak time tue memang rehat tak cukup, kalau makan tue, bukan tuk sesuka makan, dah mcm makan tuk idup...tuk tenaga since kami memang tak cukup rehat dan tido...walaupun ayah aku koma tp aku nak die tau yg kami ada dcc die...nurse pun kata, ayah awak bleh dengar, cuba cakap2 ngan die....

time dalam wad icu tue, ari sabtu aku ingat lagi, doktor mintak izin tuk operate ayah aku lagi sekali...kali nie die nak ptg kaki dari paras lutut tue ke tengah peha...katanya keadaan ayah aku makin teruk, kuman merebak dan doktor bitau peluang tuk idup adalah 50-50....kalau ayah aku kuat, insya allah ayah aku leh idup lagi...kalau tak, maybe time operate tue, ayah aku pergi... aku tak bleh bagi keputusan, abang aku ada balik dan die bagi keputusan dan kami ngan berat ati membenarkan....alhamdullilah, pembedahan berjaya dan ayah aku masih lagi ada....syukur.... seminggu berlalu, dalam ari ahad, aku masuk jumpa ayah....hepi sangat2 coz ayah bukak mata...dah abis aku ngan mak baca yasin, aku ngan mak cakap2 ngan ayah...menangis2 aku cakap ngan ayah kat telinga die 'ayah, ejan sayang sangat kat ayah...maafkan segala salah silap ejan selama nie...halal makan minum ejan....' ayah aku pandang aku sambil kelip kan mata die, aku anggap die paham n dengar ape aku cakap...dah ituler pertemuan terakhir aku ngan ayah aku semasa ayah ada lagi di dunia nie....

Ari khamis 11 mei 2006, aku pagi tue di ofis, duk kalut siapkan soalan ptk yg bos aku suruh editkan...dah settle semua, tengok hphone aku, skrin padam, sah! takde bateriler tue....hphone aku time tue mengalami masalah bateri, caj bape lama pun, bateri tinggl sikit jer... aku tepon mak aku...mak aku cakap, dari tadi nurse call aku tp tak dapat...mak kata ayah dah teruk, time tue aku leh dengar bunyi mesin dalam icu tue.....aku ape lagi mintak izin ngan bos n isi borang cuti siap2....call asben (time tue kapel lagi) mintak tolong drive kete aku ke tloh....settle semua, gerak ke tloh...dalam perjalanan, time tue aku kat area sungai besi, aku sekali lagi tepon mak, tanya ayah camne...mak cakap, ' awak baliklah'....aku lagiler nerves....lepas jer bayar tol kat gombak, tepon aku bunyik...sedara aku call @ abang mat zin...tanya aku kat mane...aku jawab, baru kuar tol gombak, pehtu die cakap, bawak kete elok2... dalam perjalanan tue, aku dah rasa tak sedap ati...aku cakap ngan asben, ayah nie ada ke takde....ntah2 ayah dah takde.... kami berhenti kat petronas karak highway, p toilet n beli roti coz aku dari pagi tak bekpes...kuar jer toilet, tepon aku sekali lagi berbunyi...sedara aku @ abang mat call terus cakap '

abg mat :ejan, camne?'
aku : camne ape?
abg mat : eh, awak kat mane nie?
aku : kat petronas karak, nape?
abg mat : awak dah tau ker?
aku : tau ape? nape ayah dah takde ker?
abg mat : a'ah, awak banyak bersabar yer....

rupanya abg mat nie tak tau yg aku nie tak tau lagi....aku menangis kat luar toilet tue, tunggu asben aku kuar dari toilet n aku cakap ngan die...'abang, ayah dah takde'...dalam kete sepanjang perjalanan, aku menangis semahu2nya...perkara yang aku takut, akhirnya berlaku jugak...ayah tinggalkan aku....sepanjang jalan jugak, asben tenangkan aku dan suruh aku sedekahkan fatihah tuk ayah....ayah aku meninggal tepat 11.35 pagi. Mak aku cakap, ayah aku pergi ngan tenang jer... ayah aku akan dibawa pulang ke kg aku kat lipis tuk dikebumikan...permintaan dari sedara mara supaya ayah aku dimandi, dikapan dan disembahyangkan di kg. Sesampai jer aku kat spital tloh tu, ayah aku telah dibawa ke rumah mayat, kereta jenazah pun dah ada...dalam kul 2 kami gerak ke kg di kuala lipis....alhamdulillah perjalanan lancar dan sesampainyer di kg...semua sedara mara dan org kg dah menunggu....semua urusan jenazah ayah dilakukan di surau memandangkan keadaan umah aku yg terhad...alhamdulillah, cuaca baik dah ayah aku selamat dikebumikan tepat pukul 6 ptg...

Setelah 3 tahun berlalu, aku tak penah lupa kat ayah...aku rindu sangat2 kat kasih sayang ayah...aku terkilan coz ayah penah cakap ngan mak, yg die kalau bleh nak walikan aku bila aku nikah kerana hanya aku anak perempuan die seorang...selama die sakit, aku ikut kemana saja ayah dirawat... Aku rindu sangat kat ayah....

- Ayah....ejan dah selamat berkahwin ngan hilmy....aku sempat kenalkan hilmy kat ayah aku
- Ayah...ayah ada cucu ppuan baru...nama lyna nurfitrina...cara lyna senyum, sama cam ayah coz kalau ayah senyum, mulut ayah senget, sama cam lyna...setiap kali lyna senyum, aku mesti teringatkan ayah...
- Ayah...ejan still lagi balik kg jenguk mak...dan mak pun ejan ada bawak ke pjaya...duk sekali ngan ejan....
- Ayah...ejan rindu sangat ngan ayah....rindu sangat2...masih terasa lagi kucupan terakhir ejan di dahi ayah buat kali terakhir....
- Ayah...semoga ayah ditempatkan bersama org2 yg soleh...

14 comments:

Lyz ^ EroL said...

sedihnye...lyz phm coz abah lyz pon dh meninggal dunia..

sama2 la kita sedekahkan alfatihah...

ibuhaikal said...

ijan...kita sama...dah takde ayah...sedih dan nangis aku membaca cerita ko ni...sebab aku paham apa yang ko alami...kalu aku citer kisah sal ni pun mesti aku nangis gak...untung pada kengkawan yang diluar sana yang masih ada ayah kan...sayangilah bapa anda...

Mama Lyna said...

tq lyz dan ibu haikal...sememangnyer time menaip tadi, ijan menangis jer...kat blog nie ijan luahkan...memang untung sape yg masih ada ayah...walau ada bapa mertua pun, tak semestinya kasih sayang die pada kita, cam bapa kita sendiri kan...

.:Iz-aNn (",):. said...

ejan weii...msg yang ditulis oleh ibuhaikal tu komen dari aku izan ni...tadi aku p edit blog dia...tak pasan aku masih guna id dia masa komen kat blog ko..sori ek...

Na said...

ijan,sabor la wei..alg phm gak cmner perasaan ko,sbb alg pn dh xder abah..memg sedih sgt..tgjwb kita sbg ank,doakan arwah slu n jgn lupa sedekahkn yasin buatnya...mg mereka tergolong dlm golongan org2 mukmin..AMINN

Ada Ayrissa said...

kak ejan,
xleh tahan la air mata nih...
sib baik bos xder..huhu

apapon,
semoga arwah tenang kat sana..
kiter pon dah rasa kehilangan org yg plg kita syg...

:(

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

al-fathah utk arwah .. kita sebak giler baca entry nieh ..

mama tisya said...

sedih bc...smoga arwah ayh tenang diSana...al-fatihah

*Miss Geli^ said...

jan, sabar la ye...
aku tak bole nak ckp aku paham ke apa perasaan aku, sebab aku masih ada ayah...
cuma apa yang terbaik untuk kita lakukan adalah redha dengan pemergian dia, dan doakan dia banyak banyak..moga dia ditempatkan dengan orang yang beriman..

..nOj.. said...

huwaaaa sedihnye... byk2 sabo... moga arwah ayah ditempatkan di kalangan kekasih Allah... moga dipertemukan kembali di alam yg kekal tanpa penghujung... alfatihah

♫♪Cik Puan Mimi ♫♪ said...

hi ejan.. kenal, akak kenal ejan ni.. selalu baca blog ejan tapi tak tinggal kan komen, takut ejan jer yang tak kenal akak ni..

baca kisah arwah abah ejan, teringat arwah abah akak sendiri, kita serupa, anak yatim.. mujur kita dah kawin ada anak, so kita dah ada kekuatan.. kalau la kita masih single, tentu kita leh rasa sunyi..

akak faham sangat apa yagn ejan rasa.. sebab akak pun rasa macam tu jugak.. nasib kita sama.. ayah akak meninggal 1 mei tahun lepas.. kalau sudi baca la entry arwah abah akak plak..

al fatihah untuk arwah abah ejan..

aldrina said...

sebak nyer rasa...
alfatihah utk ayah awak yer..

jesnita_n9@yahoo.com said...

sedihnya ezan cite awak ni..menitik air mata sy..sy penah dgr yg org kencing manis klau potong kaki mmg tak akan dpt idup lama..sbb bila dh potong skit..akan merebak²

yusella said...

slm perkenalan untk ak dr zila...

zila dah follow blog akk mayb kte aru knl tp td zila baca ksh arwah ayah akk..ya allah tuhan jerk yg thu betapa sdhnya ati zila smpai mengalir air mata zila..w/pun ayah zila msh ader tp zila sdh sgt2 n tkt keadaan tu terjd...

aper pun akk tabahkn hati yer n doa byk2 untk ayah..

al-fatihah....