Monday, April 27, 2009

::BILA AKU TERAJIN::

Aku nie cam biasa, pepagi bukak pc, menziarah dulu blog member2, mana tau kut2 ada yg mengapdate... bila bukak blog nie, aku cam suka sukit berminat nak menjawab tag tue even aku tak ditag pun....sungguh tak malu kan....hehehehe...tak kisah pun, janji ai rajin buat....
1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
Tak penah terfikir pun nak plan memplan....redah jer...
2. WHAT WAS YOUR SECOND CHOICE NAME FOR YOUR OPPOSITE GENDER NAME?
Banyak choice, siap aku taip lagi sesiap sekali ngan maksud...yg pasti nama anak lelaki dua perkataan. Ada H & N. H tue tuk permulaan nama asben aku, hilmy n N tue of courseler norizan as nama aku, takkan bedah plak... cth Harith Naufal
3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
Syukur alhamdulillah....rezeki awal walaupun bukan bunting pelamin
4. HOW OLD WERE YOU?
27 tahun
5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
Aku nie period regular tau...circle tue around 28-31 hari. Aku dah pasan yg aku lambat peot, tp yg peliknya segala jerawat mawat duk asik kuar cam sokmo kalau aku nak peot tue... Dahler time tue aku n asben duk sibuk pindah umah dari umah sewa kat sg ramal dalam ke putrajaya coz dapat kuarters.... punggah barang bertrip2 nie, kiranya kete kami tue memang dah jadi MPV ler... aku ingat lagi time tue kat umah baru, dlm thari aku cakap ngan laki aku yg aku dah lewat peot, die cakap, abang rasa ayang pregnant nie...aku senyum jerk... petang tue, p pulang kunci kat tn umah sewa n settle yg tue p ke alamanda coz nak beli barang dapur, aku nie memang nekad nak beli pregnancy test....time laki aku q nak bayo kat kaunter, zassss ke apex farmasi, aku kebluran nak beli pregnancy test yg mane satu, last2 aku ambik yg murah jer, rm9.90. kiranya aku beli tanpa pengetahuan dieler, terus masuk barang tue dalam hbeg...sampai jer kat umah, aku nie dah gelisah dah, tak sabo nak mengetest...heheheh...time nie dalam bilik, asben duk tengok tv, berkali2 aku baca instruction die, coz die suruh test awal pagi kiranya first urin selepas bangun tido...coz tahap ape ntah tinggi dalam urin bila di awal pagi, aku tak kira aku nak test jugak even time tue malam tau, kalau sah pregnant, tak kira test pagi ke malam ker, tetap naik double line kan... aku pun mengetest...kertas tue kata, paling lama tunggu 40 minit tuk detect pregnant ke tak...aku celup jer kertas test tue....tak sampai 10 minit, double line timbul...aku cam surprise jugak...eh...eh...aku pregnant ker....muka ada sinyummm..... aku panggil asben, bila die tengok, die pun senyum....
6. WHO DID YOU TELL FIRST?
My husband la coz dia je yang ada kat umah n asben bitau adik ipar coz die ada kat umah kami time tue
7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
Emm...cam tak kisah sangat...yang penting sihat n sempurna...scan jugak kat private klinik coz MIL nak tau jantina coz nak jahit sarung tilam baby, doktor bitau GIRL....
8. DUE DATE?
9 Oct 2008 tp my girl kuar awal 29 sept dah lahir....bagus anak mama coz dengar cakap mama...mama hari2 bitau my girl pujuk suruh kuar sebelum raya....
9. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
Alhamdulillah....so far ok masih lagi undercontrol, tp bukan morning sickness tp evening sickness....betul.... bila balik umah pas keje jer, konpom muntah....penah sekali teman asben potong rambut malam, kat kedai tue nak muntah sangat2, asben duk suruh tahan, rambut baru potong separuh tue, takkan nak blah kan... pas jer abis potong terus berdesup balik umah, tak kira, nak muntah kat umah jugak....hehehehe
10. WHAT DID YOU CRAVE?
Tibai jer semua, cuma memula tak bleh nak makan makanan yg berminyak2 n bersantan...lauk kegemaran time tue, sambal belimbing rebus (org pahang panggil sambal itam)....
11. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD'S SEX?
Girl...
12. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
Tak mau citer.....yang penting memang berkilo.....hehehehe
13. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
Alhamdulillah, takde ape2....
14. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
Hospital Putrajaya
15. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?
Bersalin induce coz dah pecah air ketuban kat umah ari sabtu petang, pehtu dah masuk ubat induce 2 kali tp tak bersalin2 jugak....asben kata memang keturunan tok gajah (pahlawan pahang tue), kebal & kuat coz tak sakit....pehtu doktor cakap takut baby kena jangkitan kuman, kul 3 petang isnin antar ke labour room...kul 9.57 bersalin, n sakit yg bebetul sakit start kul 8++ gitu....
16. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
Asben jer....
17. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
Asben masuk teman dalam labour room tue, tak pasti die tengok ke tak...berani ke dia tengok...die tue penakut darah.....
18. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
Normal with induce
19. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
Takde pun...cuma sesekali sedut gas yg kat kepala tue....
20. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?
2.88 kg jer....
21. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN ?
10 hari awal...due 9 oct bersalin 29 sept...tahun nie besday cantik kan...290909
22. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
LYNA NURFITRINA BINTI MOHD HILMY
23. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
Almost 7 month
24. WOULD YOU DO IT AGAIN?
Insyaallah...bila yer? Biar allah menentukan...

3 comments:

Ada Ayrissa said...

kak ejan,
mmg keturunan tok gajah sungguh..
hehhehe..
kita 3 botol masuk ubat induce tp still x skt2 gak..
smpai doc n SN dlm labour room kata "awk ni tipu ke ckp x skt..sy tgk kat mesin ni ader contraction yg sepatutnya awk sakitttt "
hahhaha...doc n SN tension sbb tggu lama sgt dlm LR.. :P :P :P

Mama Lyna said...

hehhehe iye ker ada...memang org pahang cam tue kut...kak ejan pun sama, dah tak sakit, wat ape nak wat2 sakit kan.. kat labour rom tue, die masukkan ubat induce dos paling tinggi tuk wat kak ejan masih sakit, time tue haa ambik ko, baru rasa sakit....kebal kita nie...heheheh

.:fyzz:. said...

ijan..amboi ghajin tui hg wat tag mengetag nih..bagus2 ...wey...nnti hg gitau la alamat lengkap umah mak mentua hg noh..insyallah akan ku jejak...