Saturday, February 27, 2016

Sambal Hitam Pahang 'Pohpaleh weh'

Bawang besar
Ikan bilis
Minyak masak
Cili Api
Belimbing buluh rebus

Bila restock bahan2 sambal hitam...mmg penuh dapur
Bawang besar tu satu beg karung merah tu...kadan2g beli yang 5 kilo...kadang2 beli yang 3 kilo... kiranya tengok dulu harga semasa
Bawang tu kan ada 2 jenis...kalo bawang india, yang biasa kita pakai tu
Kalo bawang cina, kaler dia lebih kepada kaler pepel...lebih besar dan banyak air
Biasa ai pakai bawang india tu jer

Ikan bilis plak, memang ai beli kat pasar borong
beli 10 kilo terus... buat stock lagipun mmg tu bahan paling utama

Cili api plak...mmg beli kat pasar borong jugak
kena rajin sket kalo beli cili api ni... kena cari kedai2 yang tawar harga murah sket
sekali beli kadang 5 kilo (pijar tangan tokey buang tangkai cili)

Minyak masak pun beli yang kotak punya
senang!

Belimbing buluh rebus...haaa yang ni paling...paling...paling utama nak masak sambal hitam
bukan hitam sebab hangus 
dan 
bukan hitam sebab letak kicap!

Cam biasa...borong belimbing kat orang kampung

Sekali balik kg...mmg borong berkilo2
harga sekilo RM20

No comments: