Hari tu ler kan
Musim buah ngaku berlambak2 jual kat tesco
Kebetulan mmg nak berniaga kat gerai puspanita
Me: Bang, nak belilah buah ngaku ni... nak buat kepek...jual kat opis pehtu jual kat gerai puspanita
Abe: Banyak ni...10 kilo...abis ke? (sekotak)
Me: Ntah...abis kut... nak try berniaga coz ramai org tak tau buah ni boleh buat kepek
Abe: Ikutlah... buah ni bermusim...kalo tak abis, kita nak buat apa?
Me: tak abis? tak tau nak buat apa...tawakal ajelah
Gituuuuu perbualan di TESCO di hadapan berkotak2 buah ngaku
Sebenornya...takut jugak kalo tak abis...nak masak apa pun tak tau
yang tau... nak buat kepek...nak buat kepek... tu je
Mmg tawakal beli buah tu... 10 kilo weiii
Maka beroperasilah membuat kepek ngaku
penatttttnyyyyyaaaa weiiii
lagi penat buat kepek ngaku dari masak sambal hitam
Seriuuussss
kejenyaaaa banyak
sampai krem2 ler kaki bila tido malam coz banyak berdiri
1st, kopek buah tu...pakai peeler jer...
cotek atas tu jgn buang...coz senang nanti nak sagat
2nd, rendam dan basuh...
tos kering2
3rd, sagat...
4th, panaskan minyak (banyak)
5th, masukkan buah ngaku yang disagat tadi sekeping2
kalo letak berlambok...nanti dia lekat
6th, agak2 kuning...angkat dan tos minyak
7th, dah sejuk...packing
then REPEAT BALIK step 3 sampai 7!!!!!
ai jual sepeket tu RM1 jer
bolehlaaahhhh...tp setahun sekali lah ai jual
tengok taun depan...jual ke tak
Ikut kerajinan ai
tips: untuk mengelakkan minyak serap dlm buah ngaku, kupas buah n biar semalaman dlm peti ais...
2 comments:
renyah sgt kerjanya....rela tak mkn dan tak buat ... klu ade org tolong jual cam ni teringin beli je ...
tak yah buat... kalo rajin buat...sangat2 renyah
Post a Comment