Friday, April 17, 2015

Setiausaha Pejabat

SETIAUSAHA PEJABAT
tu nama jawatan if korang keje gomen
nama official bagi jawatan setiausaha @ PA
PA is Personal Assistant
mostly org akan panggil PA

Alhamdulillah tahun ini 13 tahun dah keje dalam gomen
masih lagi di Jabatan yang sama
bos jer bertukar2
mostly dah kenal bos2 coz masa jaga bos lain
bos yg ai jaga skang  is dalam lingkungan yg ai selalu deal

SETIAUSAHA PEJABAT
ada yang kata keje angkat tepon jer
tp dapat naik gred N27
dulu2 jawatan ni gred N17
nama lama pun Pembantu Tadbir (Kesetiausahaan)
gred gaji sama ngan kerani cuma tangga mata gaji jer up sket
mula dengan P1:T9
walaupun ada diploma 
byk kali geng2 senior fight...
dingdongdingdong
akhirnya naikler kami pangkat pada januari 2010
Alhamdulillah
tp ada jugak kuerinya dari ahkak2 senior
terutama akak pa kanan yang jaga bos besar2
ketakutan mereka ialah takut geng PA yang ada diploma ni 'kick' mereka
coz pada mulanya PA N27 layak jaga bos2 gred JUSA
dingdongdingdong
akhirnya ahkak2 senior menanggg
so jawatan PA is flexi
contoh:
bos gred W54
suppose yang jaga dia PA yang gred N17 jer
tp disebabkan dah lama keje n serasi bekerja bersama
even ko gred N27, ko boleh keje di situ
sama jugak kes
bos gred Jusa A,B or C
suppose yang jaga dia PA yang gred N27
tp disebabkan dah lama keje n serasi bekerja bersama
even ko gred N17, ko boleh keje di situ
 Workload keje?
pendapat ai depends jawatan bos korang
dan jabatan korang

contoh cam ofis ai
ai keje di hq
ai serve cuma dan hanya utk bos ai seorang sahaja
coz bawah bos ai ada lagi bos2 dan bos2 tersebut ada pa masing2
sama juga dengan cawangan ofis ai
dengar kata, PA di ofis cawangan buat keje rencam
maksudnya dia bukan setakat PA kepada bos
maybe dia jugak PA kepada pegawai2 lain
erti kata lain...'bahan rujukan' & 'bahan lambakan kerja'
Ofis ai Alhamdulillah
semua ok
bos ok...environment ok
jika ada tak puas hati dengan bos
pendamkan saja
anggap air mengalir
kalo nak protes pun, takde guna
balik2 muka tu kena hadap
dan muka ni kena ngadap, hehhehee

tetapi ai dengar jugak citer pasal bos yang 'bercelaru'
 kita ni bekerja ngan manusia
manusia yang ada akal fikiran dan emosi
even ko bos pun
pls jgn anggap PA (iaitu org paling dekat) is hamba Abdi
if rasa tak suka...sesuka ati nak kick kluar
sesuka ati nak transfer tendang sana sini
kaji selidik dulu
coz you are bos n you are bukannya selalu betul
tp disebabkan title bos
semua kena YESSS BOSSS

13 tahun bekerja
3 bos dijaga
2 melayu, sorang cina
Semua ok
Alhamdulillah
saya sayang bos-bos saya
AHAB, HCK dan ND
(nickname my bos)

2 comments:

.:MamaDhiaAdwa a.k.a Yana:. said...

saye baru 12 tahun kak..
Alhamdulillah, bos-bos yg saye jage semua ok..
Sekarang ni jage bos yg ke-7..
Lelaki & perempuan, semua ok..
Semua melayu & seorang jer cine..

ape yg penting, kite buat keje dengan betul & ikut arahan bos..
tapi kalo rase bos tak betul, kite kene cakap jugak kan??

~aSHa~ said...

sy dah 5 bos...

bos2 sy cpt naik pangkat..alhamdulillah