Wednesday, April 25, 2012

MamaLyna... Latest!

me in 33 weeks 3 days @ Istana Budaya


okey.. rasanya dah nak bercerita about my pregnancy yer...Gap antara 2nd pregnancy (gugur)  ngan 3rd pregnancy tak lama... dalam sebulan jer... riso jugak... takut ada ape2 kan coz ia masih baru... dan masa tu mmg ai sibuk... sibuk uruskan sambutan besday lyna... kalo dah sibuk nak wat majlis, mmg sibuk ler kan... angkat barang sane sini... susun barang sana sini... buat Alhamdulillah... everything okey!


Mabuk @ Alahan --> seperti pregnantkan lyna, cam biasa mabuk petang! bila masuk kul 5 jer... mmg start mual... tp tak lama.. dalam seminggu dua jer.. or depends ape yang ai makan... agak2 mengembangkan tekak... terusler kembangkan tekak kat toilet kan...


Pregnancy
Kali ni ada masalah dengan HB... low 2 kali... padan muka kena bebel ngan nurse... minum air gula dah 2 kali coz berat naik... check up kat klinik presint 3... kepala baby tiap kali check up asikler kat bawah jer... dan mmg trasa 'kosong' jer kat ruang atas.. sangat2 trasa kalo kaki die menguit2 kat tulang rusuk, hehehe... Baby gender ape? Dah 2 kali scan... katanya '......' :) so wait n see or maybe ai akan buat last scan... Details scan dah buat kat Klinik Jamaeton  masa pregnant 26w... pehtu nak buat 3D scan masa 32w... tp hampa coz tangan, kaki, tali pusat semua duk depan muka... so tunggu ajelah rupa die camne nanti... oowhh my due 6 + 6 = 12... cantik kan no die...


Persiapan Mama n Baby
baru tergedek2 nak settle... baru terhegeh2 nak basuh baju semua... baru nak siap2 beg... baru terhegeh2 nak sort mana barang takde n mana barang takde... mmg wiken minggu lepas, duk memborong persiapan jer...baju lama lyna, adaler yg boleh dipakai... ada yg dah tompok2 kuning... disebabkan lyna dulu duk taska, so baju die banyak yg kusam jer... byk jugak yang kena beli baru... Persiapan ai plak, baru beli bengkung... set bersalin tak beli lagik... tunggu bersalin cara camne...yg lain2 okey.. cuma kena beli nursing bra n stoking... 


Target Fully Breastfeed
Utk BF, pam dah dibeli --tq Echah... botol storage dah ada 22 botol... n now asik tambah ilmu about bfeed... Moga dipermudahkan


Berpantang... Insya Allah di Putrajaya jer... lagipun lyna dah masuk tadika kan... sayang plak nak ponteng... tp mmg masa lyna ari tue pun, ai berpantang di putrajaya... senang n enjoy!!!!


Crabstick Popia... rasanya even ai cuti bersalin nanti.. masih terima tempahan coz ai kan ada assistant... tetap terima order cam biasa....


Cuti bersalin - Insya allah, ambik 3 bulan.. yg syoknyer... terus sampai raya tue... tp ai harap2, ai settle cuti 44 hari tue before puasa... jom beranak skang!!!! hehehe


Sekian, terima kasih

19 comments:

eima said...

aku yg dok berjiran depan rumah ni pun tak penah nampak perut ko kak oi ...

bz bebenor ....anyway wish u luck ngan mudah segala nye ....

senang nk pi melawat klu berpantang kat cni .....

Zana Adieyza said...

masa akk dth hntr popia hr tu, puas gak nk tgk perut akk.. tp x berapa nmpk.. hihihihi..

hope semuanya berjalan lancar yer kak.. doakan ada rezeki utk zana pulak..

Nad @ MamaZakwan said...

ya Allah kak...
dah 33w?
cam cepat jek terasa...
tak perasan pun!
rase2nya boboiboy ni, hehe...

saya nak pi melawat la nnt..
bleh ek?
akak suruh assistant jamukan kami popia ngan samosa tau
ekekkekeke... =p

syawalsimpsons said...

akak dah beranak kabo2 kat saya ni...nak G tengok tau..akak saya beranak bulan 7 B4 pose..mmm...terkezuuttt jaa..kikiki

lieyalatif said...

e'eh dah 33w rupenye ejan......tak lame lagi dah...semoga terus sihat dan dipermudahkan urusan bersalin yeak....

betul tu ejan, lieya pantang kat putrjy gak ari tu sbb anak2 dah sekolah...syg nak ponteng...insyaallah semua okey tu....

.:fyzz:. said...

harap semuanya dipermudahkan..hg nyer due sma ngan ofis mate aku..YM tengku Irni..aku lak 22hb june..aku nih harus dh nak posa..huhuhu

persiapan aku dh 80%...

Cik Puan Nurul said...

wahh dah sarat tp tak nampak peyut huhuhuh..best lyna akan ada adik..pasnih takleh ngamuk2 lagi dah kena jd kakak kan

::Mamalyna:: said...

eima, ate camne... p keje lain waktu... balik pun lain waktu...hehe

::Mamalyna:: said...

zana, tersorok di sebalik lemak-lemak, ehhe

::Mamalyna:: said...

Nad, iyer mamaZN... minggu nie dah 34 minggu.. lagi 6 minggu...erk!!!

::Mamalyna:: said...

su, ucapan awal dari akak... selamat mengganti pose

::Mamalyna:: said...

lieya, tu ler.. sayang nak pontengkan meka kan... lagipun putrajaya nie senang jer... asben ada, klinik dekat...

**mintak menu pantang boleh tak?

::Mamalyna:: said...

pijot, anak kita same tahun ler... aku dulu dari ko kan.. moga kita selamat:)

::Mamalyna:: said...

CPN, yg lagi dekat nak due tu ler.. lagi die meragam n cam2 hal..

Afne said...

moga semuanya dipermudahkan. afne br tau lps baca entry ni :)

.:Mama Dhia:. said...

tak jauh la duedate kite kak..duedate org 18/6..akak deliver dulu la...senyap2 jer die, rupenyer dah 33 weeks tu..terperanjat org kak..alhamdulillah, patah tumbuh hilang berganti kan kak...

aLoNg@Na said...

sgt tertinggal jauh ni..ejan,ko pegnen rupernyer...tahniah ejan wlupun dh terlambt nk wish congrats....

Semoga Allah permudahkan sgl urusan ko and bertambah rezeki ko pehni ejan....wei sorry along trus lupa tempahan popia aritu...ko jgn blacklist aku tau.....!

wanie amerie said...

tahniah akak..baru tau ni akak peknen lagi..wanie pun gugur jgk masa 2nd peknen aritu..skrg dah nk msuk 8 bln dah lepas miscarriage, tapi belom ada apa2 lagi..huhu
moga selamat semuanya..

adianiez AIDA said...

sama ler kita. berpantang direct hingga cuti raya :)