Friday, April 13, 2012

Jualan Puspanita di SPA

Taun ni cam plan everymonth nak bukak gerai meniaga before 'meletup'... 
nanti cuti 3 bulan, so duduk rumah diam2!
tp dont worry... jika ada nak beli Crabstick Popia, order masih diterima coz ilmu telah diturunkan kepada assistant tokey, ehhehe


Dan dalam bulan Mac baru2 ni, mmg dah nekad nak meniaga jugak2... cam biasa, plan ngan geng berniaga si Ahkak Geli ngan Puan Anum... meka tak boleh plak... Ahkak Geli dah lupakan bisnes kepok coz die rancak berjuang meniaga Tudung Fareeda... Nyata Jelita... takkan nak jual kepok plak.. tak kena ngan tagline.. ye dokkkk?!!!!


Dah riki2 ngan jiran sebelah rumah yang meniaga di SPA nie... Kalo hari jumaat, mmg payah peniaga baru nak 'masuk' coz kebanyakkan peniaga tetap sedia ada... lagipun kalo hari jumaat, xtvt perniagaan di control oleh SPA dan Jab. Perangkaan... so ai call org SPA, so die suggestkan ai contact Encik Atan dan berniaga di hari Isnin... so ai ngan asben setuju ler... Disebabkan kat situ, barang jualan bawak sendiri, makanyer ai pun membeli ler meja lipat... tak membazir pun coz ia masih boleh diguna dan diguna kan... 


So pada hari kejadian, dalam kul 10 ai gerak dari rumah.. bwkler meja n perkakas berniaga... dah barangan frozen, ai just usung polistrin putih besar tu jelah kan.. takkan ai nak hangkut deep freezer, hehehe... Semestinya ai meniaga Crabstick Popia dan menu baru ialah Karipap Frozen dan Samosa Frozen... Karipap dan Samosa ialah homemade by ibu mertuaku... ni mmg bisnes die kat kedah nun since tahun 2003 lagik... so bagi menvarietykan barang jualan ai... ai jual sekali... Alhamdulillah... bisnes berjalan lancar... even 60 peket ai bawak... terjual dalam 40 peket... 


ai lipat meja dalam kul 2 ptg camtu:)


Komen peribadi ai tentang jualan:-
~ Peniaga yang terlalu ramai... ramai meniaga... macam2 ada... so kuasa membeli tue agak kurang even lepas gaji...


~ Masa yang agak suntuk... kul 11.45 pagi baru org opis turun sikit demi sikit...ada jugak yang turun jenis cuci mata... Dalam pukul 1.45 petang, suasana dah lengang


~ Tragedi angin kuat! Dalam kul 1.20 camtue... kawasan tue dilanda angin kuat.. even die kawasan bangunan pejabat yg berbumbung tp ia open space... cuaca masa tue, nak hujan tp tak hujan... mendung gelap camtu... sekali datang angin... abis terbang baju2, tiang2 jualan2... adalah 4 kali kena 'serangan angin'... bila dah keadaan camtu.. ada yg peniaga terus tutup gerai... 


Tu ler sedikit sebanyak pengalaman berniaga di SPA... percubaan pertama... Insya Allah bulan ni, ai akan berniaga di MOF plak... so geng MOF, tungguler kedatangan Ketam Menyepit di sanaaaaaaaaaaaa....:)

10 comments:

syanasaid said...

gud luck ye
pulun abis2an b4 meletop
hehee

Nad @ MamaZakwan said...

kak, kalu ada buat jual2 lagi kt spa, inform awal2 ek..saya nak suruh aunty wawa turun belikan..jgn lupa k!

umilia said...

tak nak try meniaga kat MOA ke..sini lg meriah..klu stiap kali jualan msti sntiasa ramai org dtg..

~aSHa~ said...

rindu kat jualan2 di spa tu....aku la pembeli utama di sana dulu..senang..semua ada disitu...

btw berapa sewa disitu

.:fyzz:. said...

emm.emm ejan..awat aku ketinggalan keta api..lor hg peknen ka..syoik nya ada geng..bila due? pepun bagus2 teruskan perniagaan hg nih ejan..moga jadi big tokey nnti..

dakcik said...

wow..bile tu kat MOF? huhuhu


p/s: cntik tokey! nyata jelita kan..;)

.:Mama Dhia:. said...

kat MOF ade jualan on 26 & 27 ni..akak meniage mase tu ker??

SalsLy said...

nk berniaga kt mof camne?ada no cobtact?0134409250

SalsLy said...

nk berniaga kt mof camne?ada no cobtact?0134409250

Teroz Teni said...

SALAM MACAMMANA NK MASUK BERNIAGA KAT SITU... ADA CONTACT TAK
KAK ROZI 0122721559