Wednesday, November 9, 2011

Happy Ending ~ Drama Soffiya~

Polis datang rumah kamal dan mintak kamal datang ke hospital bagi pengecaman mayat... Polis bitau yang mayat tue adalah Fiona... Soffi dapat mesej pasal fiona dan Ilyas pun dapat mesej yang sama


Scene kat spital, memang betul fiona dah mati tp anak die selamat dan dalam keadaan kritikal... Perlukan penderma darah dengan segera.... Kamal sedih sangat2... Soffi dan Ilyas datang ke hospital... once nampak ilyas jer, Kamal terkam Ilyas dan salahkan ilyas coz tak jaga fiona dengan bebetul... Ilyas pun masuk tengok mayat fiona... pehtu melelehler ayaq mata ilyas then die kiss dahi arwah fiona


Pehtu doctor terangkan keadaan anak fiona... meka perlu darah dengan segera... then ilyas mintak izin ngan doktor masa... die p cari Haris... Ilyas bitau Haris yang Fiona dah mati dan baby perlukan darah.. then Haris ucap takziah dan die bitau yang die tak nak ada ape2 kaitan dengan Fiona, Ilyas dan baby tue... ape lagi meradangler Ilyas... terus p tendang Haris... bergaduhler meka kejap...


Scene kat spital, doctor tanya kat Kamal camne pasal darah tue... Then Kamal bitau doktor yang Ilyas tengah cari bapak sebenar baby tue... pehtu ilyas sampai... Ilyas volunter tuk cek darah die.. Sofi pun sama... Lucky, darah Ilyas yang paling sesuai dengan baby....


Time Ilyas dan Soffi tengah minum2... then meka borak2... Ilyas bitau yang die set nak jumpa fiona malam tue... tp fiona tak datang... so die assume yang Fiona tak bersungguh... Soffi plak citer yang Fiona ada jumpa die mintak maaf... then bitau even apa yang Fiona buat kat die tp soffi tau yang fiona tue amat mencintai Ilyas..... Tetiba Soffi dapat call... Call dari makcik leha (makcik leha ~ bidan yang jaga soffi masa soffi kena kurung then beranak, makcik leha berkomplot ngan ayah soffi)... Pehtu makcik leha bitau yang anak soffi masih hidup, tak mati yang die bitau sofi dulu2...dan makcik leha mintak RM5k kalo sofi nak tau kat mane ada die tue... Pehtu Sofi ngan Ilyas p jumpa makcik leha n serah duit RM5k... Makcik leha pun kasik alamat dan bitau nama anak die Kabir.... Then meka pun pegi rumah tue.. nampakler anak die dah besar n tengah happy ngan keluarga angkat tue... Ilyas ajak sofi kuar, tp sofi tak mo... coz die hepi tengok anak die hepi... dan die tak mau kedatangan die mengganggu kebahagian family tue...


Ilyas dapat call dari spital dan diberitahu yang anak die selamat....  Sofi plak datang rumah kamal dan doctor ada bitau dan suruh bawak kamal p spital coz keadaan kaki die dah makin teruk... kuman dah merebak... doctor bitau yang kamal ada masalah jantung... sofi try pujuk kamal tp kamal tetap tak mo...pehtu polis plak datang bitau yang pembunuh fiona dah dapat ditangkap iaitu Muis...


Ilyas kat spital... then doctor bitau yang baby selamat.... memang darah ilyas adalah darah yang sesuai ngan baby iaitu darah O... doktor bitau yang jarang org boleh punya darah yang sama dan doctor pastikan yang baby tue memang anak fiona dengan ilyas.... Soffi datang n Ilyas mengadu domba dan cam menyesal coz tak percaya cakap2 fiona dulu...


Soffi mintak tolong Ilyas pujuk2 kamal... so meka berdua datang rumah balik... Then kamal nak slow talk ngan Ilyas jer... kamal mintak ilyas jaga sofi, jaga cucu die... cakap cam die nak mati jer... pehtu die nak cakap ngan sofi plak... Ilyas blah, tp blah sikit jer.. kiranya masih boleh dengar ape yang kamal nak cakap tue... Kamal cakap ngan sofi yang die memang sayangkan sofi... pehtu die kata mungkin akan ada org jaga sofi lebih baik dari die... then die kuarkan surat yang Ilyas kasik kat sofi tp kamal ambik tuk baca n simpan... Kamal kata, die tak patut baca surat tue tp dah cemburu die baca jugak...


Then meka pegiler spital... sementara tunggu nak operate tue... Kamal mintak Sofi citerkan segalanya pasal diri sofi... Sofi pun citer ape yg dah berlaku dulu... Kamal cam simpati dengan nasib sofi... tak lama pehtu nama kamal kena panggil... kamal suruh sofi pergi coz kamal kata mereka dah bercerai so meka dah tak de hubungan ape2 dah.... Sofi termangu dan tetiba die kuarkan surat n baruler die baca surat yang ilyas kasik tue... rupa2nya surat tue bukanler luahan cinta ilyas sangat kat Sofi... tp Ilyas harap akan ada org yang lebih mencintai sofi dan ikhlas terima sofi... Sofi ape lagik... terus lari cari kamal.... dapatler jumpa kamal yang tengah kena tolak nak p operation... Kemain sofi bitau yang die akan tunggu kamal dan memang cintakan Kamal


Scene kat kubur, after 7 bulan...sofi tengah berdoa kat kubur... then Ilyas datang ngan Aisha (baby die).... ilyas kata, kejap jer masa berlalu... then pesan kat Aisha, nanti kena sentiasa pegi kubur mama die....dan kamal hidup lagik tp duk dalam wheel chair... kubur tue tadi adalah kubur fiona...


Kira okeyler... happy ending kan...

7 comments:

Zana Adieyza said...

lenkap habis la sinopsis ni!! terbaik la kak.. hihihi..

happy ending...

Sidratul Muntaha said...

huh..
citer melatyu paling senang kita nak baca jln citernya..

::Mamalyna:: said...

zana, hehehe... dah abis dah rutin akak.. pehni citer lain plak...

::Mamalyna:: said...

ayu, last tue cam nak trick kitaler kunun... tetiba sofi berdoa kat kubur... penonton mesti tertanya, kubur kamal ke? nasib baik hepi ending...

::AyahLyna:: said...

dah macam novel...

azura samsuddin said...

complete betul citer ejan, xleh ckp sinopsis sbb mmg complete ;) thanx ejan share citer

Totie@Tomy said...

cerita terbaik setakat ni..