Monday, November 7, 2011

Drama Soffiya 7 Nov 2011

cam biasa, sinopsis dari penonton setia:)


Kamal jumpa doktor tanya pasal kaki die... doktor cakap, kaki die teruk n cadang nak operate buang daging2 mati tue... lepas Kamal pergi... Soffiya plak datang, tanya pasal kamal n soffiya cakap kat doktor yang die mengandung... so die nak make sure boleh ke die teruskan kandungan die tue...


Scene lain,  Haris tengah jalan2 tetiba fiona jumpa haris n merayu2 kat haris... haris cam ugut fiona... pehtu haris p jumpa kawan die n kasik dengar ape yang fiona cakap ngan die dekat hphone... rupanya fiona follow haris n fiona dengar perbualan haris dan nangis...


Kat rumah, meka berdua dudukler kat katil... Kamal bitau yang die dah jumpa Fiona... citer yang die ajak fiona balik tp Fiona letak syarat.... Soffi tanya ape syarat die... pehtu Soffi bitau yang die mengandung... Kamal cam terkejut... then Kamal mintak maaf coz buat die mengandung lagik.... Soffi bitau yang die tetap teruskan kandungan tue.... Pehtu sofi kuar bilik dan kamal ternampak dua pucuk surat yang ilyas beri kat sofi tue.... kamal baca kut.... 


Kamal nak pegi klinik... sofiya nak ikut... kamal pada mulanya tak kasik... tp soffi nak ikut jugak... bila dah sampai klinik, nurse dah panggil coz nak operate kaki kamal kan... Soffi nak ikut tp kamal tak kasik.... then kamal suruh soffi p beli air ngan paper... bila jumpa doctor, kamal cam tak mo operate...then die tanya yang soffi ada datang jumpa doc tue... then die tanya boleh ker soffi teruskan kandungan tue.... Kamal mintak hold dulu operate


Scene kat hotel kut, Ilyas terima call dari beberapa wartawan yang sibuk tanya pasal Soffiya... rupa2nya wartawan p jumpa org kg soffi n orang kg citer pasal perkara tak betul pasal sofi..pasal sofi bunuh ayah die... kebetulan muiz pun tengok jugak, fiona pun tengok jugak.... then bila kamal dan soffi sampai rumah, ilyas datang n cakap nak cakap ngan soffi jer... then ilyas bitau sofi ape yang dah berlaku... kebetulan muiz pun ada  kat rumah tue... ilyas bitau ni mesti keje fiona... Kamal plak cam org susah hati duk kat tepi pintu.... pehtu soffi cakap ngan kamal nak bitau something... tetiba fiona bukak pintu n bitau kata soffi pembunuh... die kataler yang ape die cakap, kamal tak mo percaya... then soffi bitau yang die memang pembunuh...


Scene dalam rumah, fiona ngan ilyas duk berbincang.... ilyas terangkan semuanya kat fiona... pehtu kamal kat meja makan... soffi terangkan yg die cuba bitau kamal tp takut kamal tak boleh terima... kamal marah sangat2 kat sofi then die tunjukkan surat2 dari ilyas tue... die tambah berang coz die rasa cam soffi letak ilyas tue setaraf ngan die... then die suruh sofi kata die benci ilyas.... soffi tak boleh cakap... pehtu kamal heret sofi suruh bitau yang die benci ilyas... so meka bertemu 4 org... soffi bitau yang die memang sayangkan ilyas... ape lagi terkejutler kamal kan... terus kamal CERAIKAN SOFFI....


Fiona cam insaf... p masuk bilik kamal n kata cam die dah berdosa dengan kamal, ilyas dan soffi... Fiona solat dan berdoa.. memang insaf kut...Soffi plak p duk rumah kak ton... Ilyas tepon tanya kabar sofi... ilyas cakap thanks kat sofi coz pertahankan diri ilyas even menghancurkan perkahwinan sofi ngan kamal... sofi bitau yang die memang sayang kat ilyas... hanya ilyas kawan die die paling sayang... ilyas bitau yang die nak p us lagi 2 minggu tp die postpone coz keadaan dah jadi camni n die ajak sofi ikut die p sam2 duk US


Pehtu Fiona datang rumah kak ton tue... mintak maaf menangis2 ngan sofi coz die banyak buat dosa dengan sofi... ajak sofi balik rumah tp sofi kata die tak boleh coz die dah kena cerai ngan kamal.... Pehtu Fiona call ilyas, ajak nak jumpa coz die plan nak satukan semua ahli family die... mulanya ilyas tak mo coz takut fiona buat hal lagik... tp bila tengok kesungguhan fiona tue, die cam cair n set nak jumpa malam tue....


Fiona sampai rumah ngan beg shopping (ni cam biasaler kan).... duk tersengih2 try baju baru nak dating ngan ilyas kan... pehtu p dapur... rupa2nya muiz ada dalam rumah tue then culik fiona... masa kat rumah yg die bawak fiona tue, die kata die yang bawak lari yaya masa yaya kena rogol ngan ayah die... pehtu die tak percayakan fiona.. fiona merayu dilepaskan tp muiz tak kasik coz takut fiona ni sakitkan ati yaya lagik... fiona merayu jgn bunuh die dan jgn bunuh baby die... tengah2 bergelut... tetiba darah kuar dari mulut fiona...


Muiz heret fiona ngan kain bawak kat tempat burger tue... pehtu penjual tue tegur die... ada customer time tue... tetiba penjual tue perasan yang ade fiona kat situ... time tu fiona tak mati lagi.. tp cam nazakler... duk nafas tercungap2... meka semua cabut lari... scene lain, ilyas duk menunggu fiona yang tak datang2 lagik...


bersambung esok... last episod:)

7 comments:

NinaAz said...

wah! tq kak. dapat tahu jugak jalan cerita.. sy dalam perjalanan tadi ke bentong dr kelantan.tak sempat tengok.baru sampai ni..tq for the synopsis =)

azura samsuddin said...

weeeeeeeeeeeeee bestlah ejan mmg faham sbb ejan citer satu persatu xdelah singkat sgt, smlm mmg terlepas sbb kat kg kan gitu gini ngan mak abah hehehe, tq ejan

Shinnaz Ahmad Rasid said...

kita dah tak tengok dah cerita ni. tapi kita suka tengok Fiona! cantik lorrr *__*

bila habis kak?

::Mamalyna:: said...

Ninaz, iyer ker.. akak memang follow citer ni.. so memang saje2 update coz memang tau, semalam ramai yg duk dalam kete, heheh

::Mamalyna:: said...

zura, mekacih... no hal.. small matter, dah nak abis nie..mesti ramai nak tau ape jadik kan...

::Mamalyna:: said...

Fiona tue memang cantik kan... dekat2 episod akhir ni, die cam selebet sikit... tak mekap... ari ni last dik non... so jgn lupa tengok petang nie..

ejaMaria said...

wah... caya la... dah agak mesti ada cite ringkas kat sini... TQ... hihihi... kite miss episod semalam... tengah otw dari Lumut ke KL - jem... :(