Thursday, November 10, 2011

All About Petai

 P.E.T.A.I
ada yang suka makan... ada yang tak suka... yg tak suka, katanya bila makan mulut busuk...
walau ape org nak kata, ai suka makan petai....

Dulu2 kemain murah jer harga petai ni... siap ada jual seraut tue... 
sekarang nie... ada yg jual 4 keping, RM5... bapok kemain mahalnyer...

kaloler dapat petai yang fresh turun dari pokok... kemain gembira sebab konpom rangup jer gigit kan.. nak2 nampak plak ulas die yg besar2... wallahhhhhhhh!!!!!

Ai makan jer petai mentah sebagai ulam... letak dalam nasik, suap mulut pehtu tergigitler petai tue kan... nikmat rasanya, hehehhe.... Dulu2, kalo dapat petai... selain makan mentah... mak rebus petai tue... jadi rupa camni
 makan ngan kulit2 tu sambil colek ngan sambal tempoyak... laju betul makan.... pehtu buat plak sambal tempoyak petai..... ishhhhhh! kemain sedapnyerrrrrr....

Kadang2 mak buat petai jeruk
 even air jeruk petai tue sedikit busuk... tp busuk2 nikmat ooooo....

laki kesayangan ai tue makan petai jenis pesen bermasak... 
Sambal udang petai... pehtu bininyer terer sangat... p letak petai dalam sambal sardin... sedap jugak weiiiiii.... tak penah try... bolehler try...

skang ni amat susahler nak dapat petai yang bebetul fresh.. nak2 kalo pasar2 kat bandar ni... petai kemain dah layu dah tp still jual mahal2... pehtu adaler petai tue patah2 kan... sanggup tu penjual ikat ngan getah... tak nak rugiler tue...

Tp berhati2 yer kalo beli petai yg dalam packing cam kat ca4 or tesco... belek elok2 sebelum beli... coz kadang ada binatang asing gemuk punyer duk dalam tu...menguit2 jer...

sekian, citer tentang petai:)

**all gambar from google n credit kepada tuan punya gambar

9 comments:

mamyharraz said...

yer..memang nikmat kalau dpt mkn petai yg fresh dr pokok ;)

sy pun penggemar petai..semua jenis pun suka baik mentah,rebus,sambal tumis..fuhh mmg bestlah :)

@e_da said...

sy sangat suka sambal udang petai.. huhuhu

bukhairiah said...

suke bli petai y cameron tu..yang org asli jual tu...gemuks2...nikmat ranggup...tliur plak tgk n3 ni

Pn. Zana said...

sy pun suke.:P

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ila suka hubby tak suka

Afne said...

saya suka semua! petai rebus tu mkn dgn nasi je pun dh lazat :)

maszmadi said...

x makan petai.. hubby pon x suke..
hehe kami sepesen

suhaila said...

saya suka petai jeruk...betul busuk tapi sodapppp...kebetulan plak MIL baru kirim satu balang beso petai jeruk fresh from kampung...

DeQWa said...

busuk2 tapi sedap....
kat kg byk giler petai...sampai tak laku kalau musim die,ade dalam 50 pokok camtu....