Friday, July 15, 2011

Jangan Biarkan Oven Anda Menjadi Tukunnnnn.....


 Org beli oven...ai pun sibuk nak beli oven... dah dapat oven... mulaler cari resepi yang boleh pakai oven tue... tp bila penyakit M datang... ape pun tak bley!!!! 

Baru-baru nie dapat resepi dari ofismate... resepi yang senang n pakai oven... ape lagik, terus pantas try dan rasanya sodapppppp.... trasa cam ayam kat Kenny Rogers jer... cuma takde gravy die jer...

Bahan2
Bawang Putih
Halia
Yogurt Natural
Madu
Garam
Lada Hitam
Sos Tiram

Bahan-bahan cam bawang n halia... tengokler ayam banyak mana nak dimasak... kalo banyak ayam, banyakler jugak letak bawang n halia... Yogurt pun, boleh letak 1 sudu besar... kalo banyak ayam, letak banyak sket... Madu pun cam tue jugak....

Cara-caranya
Tumbuk bawang putih dengan halia sampai lumat.... Pehtu gaul2kan dengan ayam... letak yogurt, madu, garam.... pehtu lada hitam tumbuk kasar.. then gaul ngan ayam... letak sos tiram sket.... Tue jer... then perap ayam dalam 1/2 jam ke sejam..

Ayam yg siap diperap... ai letak kentang... so perap jer sekali
panaskan oven dulu
 api - atas bawah
 masa 20 minit
 suhu 250
 ayam tengah dimasak
 sudah siap... nak letak tomato, brokoli, carrot n bawang.. letak di bawah2 ayam... kalo letak atas2, nanti sayur2 tue rentung, hehehe
 so yummmy!
kengkawan, bolehler cuba... sonang je:)

14 comments:

Pn. Zana said...

sng jekan ? tapi oven takde ni. kena cri 1.hehe

nanonano said...

yogurt naturel cmne ek kak

..nOj.. said...

wow. saya misti cuba

MRS. K said...

menarik ah.. buat la sos sendiri.. hehe

Cik Puan Nurul said...

nak buat ahh arini kebetulan tak tahu nak masak mende baki ayam ade ni.guna yogurt yg betul natural dlm pelestik lagi encik suami beli kat kedai org suh beli yg natural dlm bekas biasa tu bantai bebetul yg natural dlm plastik heheheheh.

umilia said...

oven same ngn aku la..hehehe..

eima said...

nampak sedap tak leh nk cuba sbb au tak dak oven ...heheh

p/s: mlm ni ko pegi tak ?? ajak aku sekali weh .. tatau la umah mak c kenit tu...

syanasaid said...

yeahh oven aku da jd tukun dlm stor tu
takde tempat da nk letak kt dpur tu..tggu la da buat KC nnt br letak oven

Dee said...

senangnya..tp tulah ntah bila nak cuba..hahaha..

azura samsuddin said...

resipi yg menarik tp kat umah xde oven pun he3 xpe simpan dulu rsipi ni he3

Ya ALya said...

insyaallah akan di cuba buat.....

ejaMaria said...

salam ejan,

minta copy resepi... nak try buat... TQ... :)

Bionic women said...

nak try ni, tapi nak kena beli oven dulu..hehehe..

AnaLyana said...

aiyarkkk. sedapnya kak ejan...
dah terliur2 tekak ni.. nak buat lah..