Wednesday, May 4, 2011

Lyna...Lyna...Lyna

 All about LYNA NURFITRINA BINTI MOHD HILMY


* Berusia 2 tahun 7 bulan


* Alhamdulillah, diberi kesihatan yang baik... 


* Masih menghisap jari hantu dan jari manis... Hisap jari time ngantuk or lapar... 2 perkara nie jer... bila dah nampak die hisap jari tue, standby untuk kasik die tido or beri makan


* Ligat cam gasing.... jenuhhh or nak control... ade jer nak explore macam2 perkara..


* Kuat makan.... Dah makan, boleh makan lagik... bahaya nie... muka dah bulat tue, isi betis dan lengan pun pejal... semalam, berjaya menghabiskan satu roti boy tue!


* Dan semakin banyak cakap dan berjaya menyambungkan tiap perkataan mengikut situasi... Even bahasanya agak kurang jelas... so far mama ngan ayah paham ape yang die maksudkan... tp kadang2 ada jugak yang kami tak paham...
* Pantang nampak kamera.... sikit2 peace... suruh tangkap gambo die


* Manja! Manja ngan semua org.... Kuat bodek pun iye jugak...


* Sedikit kedekut! Kalo dah barang tue kasik kat die... amat susah nak suruh share... nanti die jerit 'Lyna punyer'


* Dah pandai baca surah Al-Fatihah.... takler lancar tp tiap baris yang kuar dari mulut die kita akan tau yang die tengah baca surah tue... part paling clear ' Walad Doooo Linnnnn.... Aminnnnn'


* Baca doa makan... ikut mood... kalo mood okey, dia akan baca doa makan jawi dan rumi... kalo die malas... die akan baca... 'bismillahirrohmanirohim...amin'... bleh gitu?!


* Dah rajin p taska... jarang2 nangis... boleh sampai depan taska ' yeay...yeay...skolah'... turun kete terus tanya bag pehtu terus pegi... kita plak yang duk panggil die tuk lambai2... kadang2 die lambai, kadang2 terus pegang tangan cikgu n menonong p taska... Utk dapatkan mood gini, ada caranya... caranya ialah ai p hafal semua nama kengkawan die kat taska tue... coz kat taska die,  ada hasil keje budak kelas lyna ditampal kat depan pintu... so bolehler ai tengok n hafal sorang2 nama kawan die.... sekurang2nya, lyna boleh ingat kengkawan yang ada kat taska tue... so far, alhamdulillah, taktik nie menjadi.... no more crying dah!


* Sekarang nie lyna duk panggil kami 'CIKGU'.... ai pun die panggil cikgu, ayah pun die panggil cikgu... abis semua org die panggil Cikgu... kuat betul pengaruh cikgu nie, hehhehe


* Ramah Tamah... die sangat2 friendly... mula2 malu pehtu terus ajak berkawan ngan die.... tak kira jumpa sesiapa, die nak lalu depan org tue, mesti cakap 'bye'....


* Ari tue masa kenduri kat batu pahat, boleh lyna buat konsert atas pelamin.... nyanyi lagu Hafiz-Noktah Cinta... part 'tuhan...tolong nyatakanlah...' Nyanyi beria2... siap lompat2 dari atas pelamin... udah gaya nyanyi gaya faizal tahir dah...


Sayang die... buah hati pengarang jantung mama dan ayah!

6 comments:

[-suziey-] said...

biar betik lyna buat konsert kt pelamin..hiks..isap jari tu yg xtahan tu..hehe..masih suka g PONAS before g taska lagi ke x? ekkek:D

syawalsimpsons said...

banyak dah perubahan dari lyna ni...rasa cam kejap je lyna dah besar kan...

maszmadi said...

wah, senronok kan layan anak2 yang tengah membesar nie.. musti swonok kalau dapat bersua muka ngan lyna nie.. upss! ngan mama dia skali lah kan.. hehe

eima said...

fahim tak reti baca alfatihah lagi...
yg die tau amin je ...huuhu

dakcik said...

ololo..sweet jek lyna nie..muka pun bolattt ! hehehe

~aSHa~ said...

apa apa pun..mama adalah cikgu pertama buat anak2.....

anak aku pun dulu dok pangey aku cikgu gak...pengaruh cikgu mmg kuat...kadagn2 ckp cikgu dgr...ckp kita tak...ehehheeheheheehhe

nak tgk gambo mamalyna pakai baju mandi tu....auwwww