Monday, May 9, 2011

Emak Saya...Sob..Sob!

Mother's Day tahun nie mengundang rasa sedih kat dalam ati ai...

Pagi semalam, dalam kul 7.15 pagi...ai tersedar, duk tengok mak tido lagik... ai agak mak nak bangun lewat kut... so ai pun baring2 jer... dalam kul 7:35... tengok mak masih baring... pehtu ai nampak keadaan mak yang agak 'kusut' then ai pegang badan die, sudah sejuk dan ai panggil mak...mak nyahut ngan payah... then terus ai kejutkan asben dan cakap ' abang, mak kena hypo (kurang gula dalam badan).... cecepat ai ai bancuh ai milo...then kasik mak minum... dan mak masih boleh meneguk air... agaknya mak kena serang hypo dalam kul 6.30 camtu coz mak masih boleh minum air sendiri... kalo dah bebetul tak larat, mak tak boleh minum air langsung ngan sendiri.... dalam 10 minit camtu, mak dah recover dah... so far alhamdulillah...

Ati ai riso sangat2.... tepon abang long ai, abang suruh ai bawak mak duduk ngan ai kat putrajaya.... memula ai terima permintaan tersebut.... tp selepas tue ai bincang ngan asben, kami boleh bawak mak ke putrajaya tp semasa ketiadaan kami takde, kut2 mak jadik hypo... sape yg nak tolong... nanti pengsan sorang2 dalam rumah... mak nak tekan tepon nak telefon org, tak reti... terima call jer... Berbelah bahagi ati ai... teringin nak bawak mak duk same tp ai keje.... Serba salah betul... Sebelum ai gerak balik ke putrajaya semalam dalam kul 1 semalam, ai antar mak ke rumah mak sedara ai.... kebetulan kat rumah mak sedara tue ada lagi sorang mak sedara ai... at least, mak ai tak duk rumah sorang dalam masa die tak bape nak sihat nie.... Rupa2nya, dalam kul 2 ptg... mak ai kena hypo lagik... Subhanallah... nape terjadik lagik... dan dalam waktu maghrib semalam, mak kena lagik!!!!.... 

Pagi tadik dalam kul 2.30 pagi, tengok hpone ai berdering, pakcu ai tepon.... dan die bitau mak kena hypo dalam tido... nasib baik meka sedar... bacaan gula cuma 1.7 jer.... disebabkan dalam tempoh 24 jam, mak kena 4 KALI SERANGAN HYPO.... maka klinik kg ai decide untuk antar mak ke hospital lipis pagi nie... dan mak ai warded kul 5:30 pagi.... dan dari kul 2.30 tue ai tak boleh tido... otak terus memikir dan memikir... gelisah dan susah hati memikirkan mak.... 

Then pagi nie abang long ai tepon... die akan gerak dari kelantan kul 8 pagi, terus pegi hospital... kalo mak boleh discharged ari nie... abang akan bawak p kelantan, duk ngan die.... uwaaaaaa, sedihnyer.... even berat hati ai nak berjauhan ngan mak tp ai terpaksa lepaskan.... Tak tau nak gambarkan perasaan sedih ni camne... situasi yang berbelah bahagi....

Maafkan ejan mak... 

25 comments:

aDieyZa said...

semoga mak akk cepat sembuh & sihat seperti sediakala.. banyakkan bersabar & berdoa yer kak..

ejaMaria said...

tabahkan hati... banyak-banyak sabar ye...

syawalsimpsons said...

sabar ye akak,....semoga cepat sembuh

mamaqari said...

sabar ye..insyaAllah mungkin itu yg terbaik buat mak ejan ke kelantan..at least ada org nk tgk2 kn dier

Cik Puan Nurul said...

Emm..adik beradik tak ramai payahkan bila mak yg xsihat dok sorg2..rasanya sbg abg yg sulong n paling tua mungkin beliau merasakan bertanggungjwb tuk jaga kebajikan org tua..yelaa kalo x ejan kena buat pilihan la samada nk benti kije jaga mak or upah org jaga mak kt umah sms ketiadaan kalian kuar bekerja..nak buat cemana kan itu shj pilihan yg terbaik yg ada..hope bersabar ehh.

dakcik said...

sian kat mak akak..sabo eh..doakan yg terbaik utk akak sefamily..

TinyTini said...

semoga mak akak sehat dan sembuh cepat yer..sabar ye kak

MRS. K said...

harap mak ejan cepat sihat....

::Mamalyna:: said...

Zana, tq so much dik...

::Mamalyna:: said...

kak maria, tu ler... adik beradik tak ramai, so bila terjadik keadaan camni, memang tersepit..

::Mamalyna:: said...

mamaqari, tu ler... sbb ada akak ipar tak keje... mak tak mo pegi sane, tp cakap ngan die, mak pegiler...

::Mamalyna:: said...

nurul, tu ler keadaan sebenar situasi ejan... tersepit dan rasa terkilan sebab tak dapat jaga mak... Hanya Allah yang tau perasaan dalam ati nie..

::Mamalyna:: said...

ain, tq dik... moga2 mak akak cepat sembuh...

.:Mama Dhia aka Yana:. said...

sebak plak bace n3 ni..
harap akak sabar banyak2..doa banyak2 semoga mak akak sihat..
org pun doakan semoga mak akak sihat..amin ya rabbal alamin..

mummy_ayu said...

sedihnya...semoga mak ejan cepat sembuh..bab mak ejan kena duduk jauh tu, mungkin ini yg terbaik untuk dia..at least ada org selalu keh tgk kan dia..kita nie keja, susah la sikit..nanti lagi risau pulak...

.::Lynn::. said...

semoga mak ejan cepat sembuh...

ummiaqeef said...

semoga mak akak cpt sembuh..

Ibu Ayra said...

sabar ejan...mudah2an makcik cepat sembuh....

~aSHa~ said...

semoga mak ko cepat sembuh yer

Pn. Zana said...

mak aii. sedihnye x dpt nak jaga mak.:) hope mak ejan cepat sembuh yer.:)

MrS. F!zA said...

moga cpt sembuh dan sihat seperti biasa..

|| sue-imanja || said...

semoga mak ejan cepat sembuh...kautkan semangat ya

eima said...

semoga cepat sembuh ... kesian nye ...
betui la klu bw dok sini lagi bahaya kan ....

maszmadi said...

sedih la baca n3 ejan nie..
semoga mak ejan cepat sembuh yerk..

UmiDanisH said...

semoga mak cepat sembuh, amin