Thursday, December 2, 2010

Naluri Hati

Semalam, nak keje kat ofis pun ati tak senang... ati kat umah, teringat lyna yang tengah demam dan ayahnyer yang tak berapa sihat jugak... orang sakit jaga orang sakit, elok sangatler tue....sape jaga sape pun tak tau, hehehhe! Setelah puas memikir, terus ai decide, petang semalam ai ambik time off... nasib baik boss luluskan walaupun dalam keadaan terpaksa kut, nasibler....

Gerak dalam kul 1 dari ofis, terus ke Pos Laju, cam biasa pos popia, kali ni ke penang... TQ Naimah coz sudi order... pehtu ingatkan nak terus hantar ke Sue di pejabatnyer di Yayasan Kepimpinan Perdana @ Ofis Tun Mahathir tp Sue kuar lunch... so bagi tidak membuatkan ai pegi balik pegi balik, so ai p pasar P8 dulu... membeli belah sayur2an, dan Sue pun dah sampai ofis, terus ai deliver popia... then ai balik umah...

Bukak jer pintu umah, luluhnyer hati ai tengok lyna melepek jer atas toto tue... nampak ai terus nangis! wuaaa.... memang trasa nak nangis sama pun... kesian sangat2! die kan aktif, sekali demam teruk... alahai... terus jadik pasif... lyna tepuk2 bantal means suruh ai baring sebelah die... ai dah baring, cam biasa... dia nak baring atas lengan ai... sgt2 sedih!!!

tue bab 1... Bab 2 plak, ayah lyna kena serangan allergik.... abis muka die bengkak... mata pun boleh bukak sikittttt jer.. coz area mata, atas bawah dah bengkak... kisahnyer die selsema so makanler panadol soluble tue... tup2 boleh bengkak... agaknyer ubat tue tak serasi ngan keadaan die waktu tue... asben ai memang alergik ubat... die hanya boleh makan PANADOL sahaja... yang lain2 tak boleh, kalo tak, konpom bengkak... memula kawen dulu, terkejut jugakler... ni dah biasa dah cuma kesian plak tengok muka die bengkak cam kena tumbuk tue....

Memang betul tindakan ai semalam ambik time off... jika tak, ntah ape jadik kat umah tue... kadang2 betul jugak naluri hati ni.... tetiba terdetik tue, better buat... sedikit sebanyak, Allah dah kasik penunjuk untuk kita buat sesuatu tindakan...

12 comments:

~aSHa~ said...

instinct seorang isteri mmg kuat....dan tepat..

Cik Puan Nurul said...

kesiannya bertabahla.hari ni coti ke dak..memang sengsara kalu kene alergik tu me pon memang alergik ngn antibiotik penah kene time dlm pantang lagi seksa memang seksa tapi kalo ank pon sakit kena tahanla kan sbb kita org dewasa si anak budak kecik apela yg dia tau.biasanya ank kalu sakit memang dia mahukan maknya disisi..dah bawak g klinik ke lyna tuh.

ejaMaria said...

sian nye... nape tak calling-calling kat hasben tu... haih... akak mmg susah hati kalau anak demam... mmg sure cuti jaga anak bagi ubat ikut masa betul-betul... risau... demam tu simptom penyakit... takut kalau melarat jadi sakit lain... lagi haru... take care ye :)

::Mamalyna:: said...

gidah, tu ler pasal.. tergerak hati nak balik umah, tengok2 jadik camtu..

::Mamalyna:: said...

nurul, ejan keje jugak...cuti tarak nie.. tinggal 2 hari jer...asben ejan memang teruk allergik.. makan ayam or seafood lama pun boleh buat bengkak...postan pun tak boleh makan.. semalam, dah p bawak klinik hidup sihat kat sg chua tue tp klinik tutup, pehtu kami klinik kat sg ramal dalam...

::Mamalyna:: said...

kak maria, dah call asben dah... die cakap okey, sekali balik umah, tengok cam tak okey.. tu ler, cuti takde nie, tinggal 2 hari jer... lunch hour, memang larik balik umah...

.:mama dhia:. said...

sebak plak ati ni bace cite akak ...

ummiaqeef said...

aqeef pun demam smlm,kite el..hari ni hantar jugak umah pengasuh. nanti kena call tanye keadaan dia. dia siang x panas,malam pulak panas sampai pagi..

eima said...

Naluri hati mmg kuat kan ...
cam kes aku la...
klu la aku tak balik umah hari tuh ..tatau pe la akan jadi ... huh ...
kite kena percaya ngan gerak hati kite ... itu petanda yg diturunkan oleh Allah swt kpd hamba nye ....

bukhairiah said...

hope ayah lyna n lyna cepat sembuh

Ieza said...

siannya lyna..abahnya pn..coz terpakza take care sendiri...

harap cepat sembuh..

aiDieNa said...

Alahaiii kesiannya.. semoga dedua cepat sembuh.. anak² akak pon sakit.. sama lar perasaan kita..