Tuesday, December 14, 2010

Keropok Paru Goreng

Sebenarnya Paru Goreng... tp asben ai panggil Keropok Paru coz masa makan, die ada bunyi rangup krup...krap...

Terjadinya menu nie sebab dalam bekalan daging korban ari tue, ada paru... mak ai kasik coz die tau anak dan menantu die suka...

Cara2nya,
Memula rebus paru... dalam ari rebusan tue, letak garam sikit dan asam keping... then biarkan die mendidih dan tutup api bila air dah surut... angkat dan biarkan die sejuk kejap... ke ada org berani potong paru time panas2... kalo ada, memang ai saluteler, hehehe

Pehtu hiris nipis2, gaul dengan garam n kunyit.... pehtu goreng!!!

Sedap dimakan bersama nasik panas! Dengan kuantiti sikit seperti di atas... kami makan siap bahagi2kan paru tu kepada dua org... baru fair n square kan...hehhee

5 comments:

Mrs. Hakim said...

sila salute kat aku coz aku memang potong time panas2.. bukan sebab kebal, tapi sebab tak sabar.. hehehe

Afne said...

ishh sedap ni. br lps mkn kt NST!

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

my feberetttt!!!
sodap, wat goreng kering pn sodap, letak kcg panjang 2,3 urat.. jln!
mmg mabeles!!

mummy_ayu said...

suka sgt paru..kalu masak sambal punsedap..yum yum..

eima said...

aku hanya suka paru goreng ranggup je ...
yg lain mau termuntah aku ..sedap klu mkn ngan nasi lemak ...