Monday, November 8, 2010

Kemalangan di Kuala Lipis

ini my komen, sebagai pengguna jalan yang tegar di Kuala Lipis... Mungkin NOJAH boleh sokong sikit kut, hehhehe..

Banyak kemalangan yang berlaku kat area jalan kg2 yang ada kat lepih tue... ingat lagi tak dua bas eksiden time raya beberapa tahun lepas... pehtu macam2 eksiden lagiler... yang ada kuar paper ngan tak kuar paper...
Serius ai beritahu, kebanyakan driver2 bas ke kelantan, memang laju giler dan bawak macam pelesit... Jalan tue bukan jalan highway yang ada 2 lane... Jalan biasa jer, lalu kampung2 tp mereka nie bawak, bukan nak tau itu jalan kg ke, banyak simpang yang ada org kg nak masuk atau keluar simpang.... ni boleh bagi2 lampu lagi...

Kalau berkonvoi tue, bleh plak cam nak berlumba... samseng jalanan pun iyer jugak... So bila eksiden, jgn nak salahkan keadaan bas, brek tak makanler... terima hakikat yang memang meka bawak bas memang laju... Penah berlaku, ada bas potong kereta dari arah bertentangan...kami yang lorong sebelah nie, siap p lari tepi jalan lagi untuk elak bertembung ngan bas nie... ishhh cakap banyak pun, tak berubah jugak... tak paham! kadang2 rasa cam jadi 'pemandu asing' kat kg sendiri plak....

marah plak kan, memang marahler... sape2 penah berdepan ngan driver2 bas ke kelantan tue, memang tau camne meka bawak bas selaju mane... lagi satu, ai nak kuar ke jalan menuju ke lipis tue, kami panggil simpang berchang... kuar dari simpang tue satu jalan jer nak menuju ke lipis...tp meka boleh buat dua lane... dahler jalan tue menurun bukit, memang laju ler... kita plak yg kena overtake ke jalan sebelah... mencik tau! Sakit ati pun iyer jugak.... tak penah berubah2 start dari dulu2 lagik... Bila eksiden, penumpang yang tak bersalah plak tercedera teruk...

3 comments:

..nOj.. said...

yela. betul betul. takut wei nk jalan malam2. sbb byk bas ni jalan malam kan. mcm hantu betul. bwk bas laju2 tgh mlm buta dlm jalan kampung, ape dah gile ke. mmg ngeri la wei kalo nk drive situ musim2 raye.

ayat lega : sib baik umah aku tak lalu situ weh

eima said...

skrg nih byk tol xcden melibatkan bas ...
teruk tul .. melibatkan org lane die je mayb leh kate salah antara 2 ...klu melibatkan org lane bertentangan ?? sape nk jawab ??

aku mama chami said...

penah pegi lepih masa rin kawin dlu. bas2 yg lalu kat situ memang menakutkan. smpai bergegar jalan tu rasanya..ehehehe