Wednesday, August 25, 2010

Mamat Kg Yg Sengal

Kisahnya mak ai ada sebidang tanah seluas 6 ekar kat kg... areanya dalam utan kat area kg ai tue... ai pun tak tau kat mane terletaknyer tanah tue, tp mak ai adaler geran sementara... pehtu kat kg ai nie ada sorang mamat nie, nama gelaran die Man Codek, takde keje tetap pun, asik keje merapu jer... Kisah bermula bila die sibuk2 ambik tahu hal tanah mak yg 6 ekar nie...

Masa mak tinggal ngan ai dalam bulan 3 hari tu, dia asik2 tepon mak, katanya ada org nak ambik kayu balak kat tanah mak ai... cina tue nak bayar rm500, tp kena pegi pejabat hutan untuk sign surat ape ntah... mak ai nie lurus orangnya dan mudah termakan pujuk... so mak pun cam best jer dengar kan leh dapat duit cenggitu... bleh Man nie suruh mak ai cakap kat ai suruh ai antar mak ai kat kg dengan kadar segera... bleh dikatakan selang 2 hari mesti tepon mak ai tanya bila mak ai nak balik kg... macam2ler die kata, cina tue tak bleh tungguler, apeler... bila mak ai suruh die cakap sndiri ngan ai, tak mo plak die...

Pehtu yang terbaru nie, semasa mak ai kat kelantan, sibuk jugak tepon, kata ada org kl nak beli tanah tue ngan harga RM30k, yang tak tahan tue upah die RM2k...kiranya die ni orang tengahler, cari buyer... duk kg, senang2 dapat RM2k, memang leh kaya cepatler... kononnya jika mak ai jadi jual, hari ini die bawak org yg nak beli tanah mak ai tue, die kata bayar dulu dalam RM10k, peh siap tukar nama, baru bayar balance... yang bestnya, die p hasut mak ai suruh jual tanah tue, kononnyer tanah tue tak mendatangkan hasil, tanah dalam utan, org lain semua dah jual dah dan macam2 lagiler... tapi, dah dikatanya tanah tue tak berpotensi, apsal die sibuk cari buyer plak... nampak sangat kaki auta kan...

Ai cakap ngan mak, tak payah jual tanah tue... zaman sekarang, tanah payah nak dapat, even tanah tu dalam utan belantara pun tp tanah tue hak kita... Mamat sengal tue pun, bila ai balik kg, takde plak berani nak datang umah.... sengal betul!!

11 comments:

Zaidah said...

kaki putar alam...janganlah dijual klu semua tanah orang melayu djual so kita tinggal ape..tinggal tulang ayam..

.::Lynn::. said...

hasut pulak mak u, jangan layan dia

Zimah said...

ejan..ko pegang je geran tanah mak ko tu..jgn letak kat kg..takut kang dia jmpe mak ko..pastu pujuk2..terus dpt geran..lg nanya..tanah 6ekar jual RM30K je ker? murah betul..kat sblh umah aku tu..1/2 ekar je org jual RM30K tau..

ejaMaria said...

6 ekar kalau 30k - baik ko jual kat aku - aku org melayu lagi... ini la sikap org melayu + kampung yg dah makan ngan cina yg aku tak suke... dengar 30k dia dapat 2k terus nak... bodoh tul....
tok sah jual tanah tu tau... klu takat 30k tu sikit sangat...lain la kalu 30juta... hahaha
klu kat KL - 30k tu rumah kos rendah pun tak leh beli tau... tak cukup...

::Mamalyna:: said...

kak zai, memang putar alam, tak abis2 call mak sebab tanah tue, geram sungguh..

::Mamalyna:: said...

lyn, geram sungguh! bila ai balik kg, takde plak nak datang bincang ke ape ke..

::Mamalyna:: said...

zimah, tu ler pasal... geram dan menyirap jer aku.. mak aku tue, iyeler org kg kan, mudah terpedaya, lagipun takde sape nak instruct, lagiler mamat tue mudah pujuk rayu... tanah tu kat utan belantara..

::Mamalyna:: said...

kak maria, ejan memang geram giler nie, bila ejan balik kg, takde plak nak jumpa... upah tue rm2k dalam ngokngek camtue..

BIONIC WOMEN said...

mamalyna, kat kg banyak giler org sengal camni kan? minggu lepas pun kami balik kg sebab melayan org sengal gini gak, sibuk col 2 hari skali nak jual tanah, tapi tanah my mil tu complicated skit sebab masih atas nama arwah fil and their sibling.pernah wat wasiat mulut jer.huru hara jadinya..
tapikan RM30 for 6ekar amat murah ler...my mom jual 1/2 ekar for Rm70 tau, kat ulu kg gak..hehe

::Mamalyna:: said...

mamadyhia, tu ler... org kampung banyak tipu org kampung, kesian org tua yang tak tau ape2...

aSmiDar said...

xde keje cari keje la tu..
bagi kerje tukang kebun kat umah yu die xnk ker??
huhuhu