Thursday, May 6, 2010

Terpaksa Tutup Kedai Sebab Aku Tulis Kat Internet...NONSENSE!!!!

Walawei.... leh plak cakap cenggitu.... bagus punya reason! Fikir2 elok2ler punca kenapa adik ko tue tutup kedai? Takde customer or barang tak laku or nak ikut jejak adik ko yang telah maju jaya dalam bisnes MLM tue? Tak payahler nak sabitkan pasal entry ai yang bulan 6 taun lepas, entry tue pun ai up ari selasa, remove ari khamis... Tp kalau kedai adik ko tue bagus dan berjaya, takde plak ko cakap pasal berjaya sebab aku tulis kat tenet kan....

Skang, ko bleh cakap yang punca adik ko kedai sebab aku tulis kat tenet yer... nak salahkan akuler kan...coz entry aku tue menghasut org tak beli barang2 homedeco kat kedai adik ko... pehtu nak salahkan aku plak, coz aku bitau kat tenet hal keluarga ko, cam malukan keluarga ko plak... ewah, aku citer ape yang korang buat kat aku.... kisah benar ok!!! dah alang2 ko sabitkan aku, nak ini entry untuk ko!!!

Wahai ustazah, meh ni nak habaq mai yer...

Sape yang berhutang 2 tahun tak bayo? ADIK KO!
Dahler buat utang, pehtu menyusahkan aku? ADIK KO!
Sape yang menyebabkan aku tak bleh jual kancil aku? ADIK KO!
Sape yang cakap 'buang sedara' kat asben aku? ABANG KO!
Sape yang mesej kul 12 tgh malam jumaat coz tak kasik aku datang kat umah mak ko pada hari sabtu? KO NGAN ADIK KO!... dan banyak lagiler, malas nak pikio

dah lupa ke?!!!!!

bila aku marah, sibuk nak marah sama... sebab aku marah, takde plak nak selidik...tau nak salahkan org jer... ini ker perangai orang tinggi pelajaran agama?!!!!

hello!!! aku bukan sengaja nak sabitkan korang adik beradik dalam hal adik ko yang tak bayar utang tue... tp adik kesayangan korang tue, bila aku dan asben aku call, die TAK JAWAB TEPON! bila mesej, JANGAN HARAP NAK JAWAB! tak cukup ngan itu, berjanji nak bayar utang dari belum aku bersalin sampai anak aku skang nie dah nak masuk umur 2 tahun... tak ke lama tempoh tue.... Thats y aku kabokan kat kamu semua biar tau perangai adik ko yang liat membayo tue...tp pesen korang, bila adik ko yang buat utang, itu hal adik ko, tak sabit langsung ngan korang! adik ko plak, cakap die yang buat utang, tp duit tue bukan die yang dapat, abang2 die pakai buat ternak lembu.... tak cukup ngan itu, putar belit cakap!!!!

Okey, fine! aku ngan asben sampai jugak kat umah mak ko tue... dah set semua, yang ko nak bayar RM10k before aku gerak turun dari umah ko... sampai bulan 4 tahun lepas, aku dapat tau yang adik kesayangan ko tue bayar RM4k jer kat bank dan RM6k adik ko lagi sorang ambik wat modal berniaga.... janji camne wei?!!!! dan dari bulan 4 taun lepas sampai skang langsung tak bayo2.... of course aku mengamuk...utang bukan sikit2 yer...RM15k!!! bukan aku nak tuduh yer... aku nie tetiap bulan tepon bank dan mak sedara asben pun keje kat bank tue, so aku tauler semua detail....

Aku bersabar ngan perangai korang nie dari bulan 9 tahun 2008 dan sampai sekarang, dan aku penah mengamuk sekali ' wat entry marah gile2 kat makhluk2 ni' (sesapa masih ingat) bulan jun taun lepas... itupun aku up entry tue sekejap jer... dan time tu follower aku tak sampai 30 orang pun.... tak payahler ko nak tuduh aku yang aku bagitau orang satu malaysia.... satu malaysia nie rakyatnyer berjuta2, bukannyer 30 orang jer....

Pehtu cakap, aku libatkan semua orang? selidikler dulu pasal ape korang bleh terlibat? Puncanyer sape? Adik ko ler wei.... dah langsung tak bagi kerjasama, menipu, tepon, mesej langsung tak jawab...nasibler korang... pehal nak kona balik citer, nak point aku plak salah....

Bear in mind yer, takde sebab orang nak mengamuk dan marah2 secara suka2...mestiler ada sebab dan munasabab... Bak kata ko tadi, aku nie sepupu ko, ni hal keluarga hal dalam kain, tak perlu aku nak bitau semua org dalam tenet.... Ohhh really, aku nie sepupu ko, kalau bebetul anggap aku sepupu ko, WHY TERGAMAK MENYUSAHKAN SEPUPU? AKU TEPON N MESEJ NAPE SENGAJA TAK JAWAB? ADA KE KORANG TEPON TANYA KEADAAN AKU TIME AKU SUSAH TAKDE KENDERAAN MASA AKU DALAM PANTANG? ADE KORANG AMBIK TAU YANG ASBEN AKU OUTSTATION TERPAKSA NAIK BAS? ADE KE???!!!!!!

Oleh kerana ayah kita masing2 dah jadi arwah, abang ko tue bleh cakap putus sedara ngan laki aku? bagusler perangai cenggitu.... mungkin itu ajaran untuk anak2 murid die... ajaran agama yang baru... ko cakap, die baran, bistu baran aku, sakit ati aku, korang peduli ke?

Tp seriusler, berurusan ngan org2 perangai cenggini, adalah satu keadaan yang amat menyusahkan aku ngan asben aku.... aku cakap camnie, korang cakap cenggitu...tp ada ke nak fikir balik mende yang korang buat kat aku.... By the way, terima kasihler wat aku marah balik yer.... aku ni memang dah lama meluap2 marah ngan perangai manusia cenggini... selama ni aku pendam jer, dah ko suruh aku 'muntah' balik marah aku, so aku leburkan semua....

Aku memang tau, bila aku tulis cenggini, jgn harapler meka nak admit salah meka.... aku jugak yg dipersalahkan.... yg buruk2 perangai, aku! yang perangai mulia, meka semua.... suci belaka...

SO BURST! SO WORSE!!!
____________________________________________________________________

maafler, ai memang marah, nak sabar, dah tak tersabar dah nie... sabar ai pun ada batasnyer...

13 comments:

~anna&anuar~ said...

ewaaaaaahhhhh... kmeain naik minyak kan kak ejan... sape x marah kalo dah perangai cam $%^&*(^& gni kan.. sabo ye kak ejan...

nurulazham said...

huhu..sabo mamalyna..
sy pon nak ter'emo' sama nih!!!

ejaMaria said...

15k pinjam?... banyak tu, klu aku pun marah!

Fieza79 said...

cm na la rupa nyer owg yg dimaksudkan tu...
dgr pon geramm...
hishh toklek kompromi dh tu..
pe2 di smping tu byk2 sabo k?

Sari said...

fuhhh..n3 berapi ni...nak sruh sabor pun dh xtersabo ye x...org yg kena jer tau camner rasanya...papepun toksah layan dah diaorg tu..

::Mamalyna:: said...

anna, uwaaaa..... memang geram giler dah nie...tensen

::Mamalyna:: said...

nurul, tq2... saya memang marah sangat dah nie...

::Mamalyna:: said...

eja, iyer RM15k... bukan sikit2 banyak tue...

::Mamalyna:: said...

fieza79, orangnyer muka baik manis jer... sekolah agama plak tue..

::Mamalyna:: said...

kak sari, memang ijan tahan sabor dah lama dah...tp duk cakap putar belit sangat2 nie, memang geram ler... tak penah nak admit salah diri mereka..

Momma Mia said...

Alahai yang sabr yer.. tau tau tgh marah.. tarik nafas dalam2.. & lek ek.. InsyaAllah semoga semua dipermudahkan. Doa org teraniaya slalu dimakbulkan.

::Mamalyna:: said...

Momma, tq so much... dah tak tahan sabar, tu yg tertulis entry tue... Insya Allah, moga Allah permudahkan...

.:fyzz:. said...

amarah tui hg ejan..takpa ejan..andai kita di tempt yg benar..kebenaran tetap berpihak pada kita...