Tuesday, February 23, 2010

Panjang Umur Handphone nie...

Kali ni aku nak citer pasal kisah tragis hphone asben aku nie....

Kejadian berlaku pada hari khamis minggu lepas.....plan asal nak balik ke putrajaya ari jumaat pagi2...so aku memang nak basuh semua baju2 kami ari tue coz leh sidai n konpom cepat kering kan.... Aku pun tanpa berlengah lagi, terus susun semua baju2 kami dalam baju asben aku...pehtu aku usung bawak p mesin basuh kat area dapur....time tue asben aku sound 'amboi, mentang2ler baju abang besaq, die leh wat kendong baju plak...' aku hanya balas ngan sengihan manja, hehehehe... terus aku on suis mesin basuh + bubuh sabun....air pun menderu2 masuk dalam mesin tue....pehtu aku biarkan mesin tue wat keje die....

Pehtu terus aku siap2kan lyna dan aku pun bersiap same...pagi nie kami plan nak bekpes kat kedai din....nak2 plak, ari tue nasik yg kami makan kat din tue sedap plak....dulu terpedas, ari nie memang semuanya kenaler...ngan ayam goreng yang rangup sangat2....memang mavelos!!!! Pas jer makan, p umah mak sedara asben sat...duk2 jap, pehtu lyna kami tinggalkan ngan mak tok die dan kami berdua p cari barang2 yang nak bawak balik ke pjaya...singgah pekan rabu cari kicap char kuey teow + singgah kedai borong din beli kicap maju pehtu baru balik umah....

bila sampai umah, tengok baju2 kami dah siap spin dah...aku pun angkat bakul baju tue coz nak jemur....asben aku time tu tengah ready nak basuh kete...tup2 die tanya aku soklan camni

asben : ayang, tepon abang mane?
aku : mana ijan tau, abang letak mane?
asben : rasanya abang letak dalam suar jalur tue, semalam abang tak kuarkan (seluar jalur tu dalam bakul baju yang dah basuh)
aku : iye ker? jap ijan cari (aku pun selongkar poket seluar tue...dan aku rasa ada benda keras dalam tue....) abang, ni ha hphone abang....

Time jumpa hphone tue dah padam...asben aku cakap, semalam bateri dah tinggal satu...terus asben aku jemur hpone tue...aku? alamak...nak kena pakai duit lagi beli hpone baru....terus ku kabokan ngan asben...'takpelah bang, kuarkan duit asb, beli hphone baru'.... bila hpone dah kering semua, terus on charge balik bateri dan amazing....hphone tue leh hidup balik....cuma skrin jer cam ada bintik2 air....fuhh memang lega giler ati aku....dan kelmarin, skrin phone tue dah clear dah...no bintik2 air lagi...

Skang, sape yang salah? aku ke asben aku?
Salah aku coz time masukkan baju tue semua tak check dulu...
salah asben aku coz sape suruh die tak kuarkan hphone die dari suar...

Takpe2, yg penting, handphone dah okey...

4 comments:

mamalieyna said...

hehe...panjang umur Hp tu eh! ^_^

.:fyzz:. said...

hg nih lawak ejan wey..hahaha..sib baik boh hp..kalau duit rm100 x 5 keping..mau hancuq..pepun pnjang umoq hp helmi..tidak jenuh kuar duit beli 'blackberry'

::Mamalyna:: said...

mamalieyna, memang panjanggggg umur pon...hehehe

pijot, hang tau dak, mesin basuh tu memang on n membasuh time kami kuar umah, pehtu rendam plak, bila mak mertua aku balik umah coz die balik dulu dari kami, buang air pehtu letak softlan n basuh lagi baru spin...gile punya lama nset tue kena air... nasib baik ok, kalau tak...melayang ler rm wei...

::Ayahlyna said...

ermmm tue laa pasai pijot oiii..tidak tak aku tak mintak ejan beli blackberry pun cuma nak mintak dier beli iPhone aja..hehehe