Thursday, August 27, 2009

::KUIH BUAH MELAKA KUKUS::

Ni dessert kat umah aku petang semalam.....KUIH BUAH MELAKA KUKUS...teringin sangat2 nak makan since mak aku ada kat sini dan die teror buat kuih nie....kuih nie senang jer nak wat....tp tu ler dah namanya air tangan mak kan.....mak jugak yang sedap buat....hehehe....ke adakah aku yang malas....whateverler....hehehe.....

Sebenarnya dalam minggu nie aku dah cakap ngan mak aku yg aku nak makan kuih nie....arwah ayah pun suka sangat kuih nie...teringat kat ayah...sob...sob... aku dah pun pegi kedai ari kelmarin, nak cari bahanler kan...gula melaka ada....tp kalau pakai gula kabong, lagi mantop!!!...tp aku konfius....kuih ni pakai tepung ape....tepung pulut ke tepung beras....nak call mak tp chittt bleh dalam kedai tue takde line....last2 aku kuar kedai tue lenggang jerr... sampai umah, tanya mak, kuih nie pakai tepung ape....mak aku kata tepung pulut....tepung yang plastik ada tulis siam kaler biru tue.....so nak semalam aku singgah kedai, beli bahan2....sampai umah terus suruh mak aku wat..... bila dah masak......syoknyer..... tu dalam gambo ada lubang sebab sebijinyer aku dah ngap......pehtu baru teringat nak snap gambo....hehehe.....

Aku pun tak pasti ada nama lain tuk kuih nie....mungkin badak berendam kut....tp akak ofis aku kata, badak berendam isi dalam tue bukan gula tp inti kelapa.... kat bawah nie, aku sertakan cara2 membuat kuih nie yer....

BAHAN-BAHAN
Tepung pulut
gula kabong @ gula melaka @ gula kerek - potong bagi jadi kiub kecik2
Santan

CARA-CARANYA
  1. Tepung pulut tadi dibancuh ngan air masak, agak2ler banyak mane nak pakai kan......tp mak aku masukkan sikit santan....gaul rata agar kita boleh buat doh
  2. Cubit sikit tepung dan kita buat bulat, masukkan gula pehtu tutup balik...pehtu bulat2kan doh then letak dalam loyang....loyang tue kita sapu minyak sikit tuk elak melekat
  3. Bila dah penuh loyang, tabur gula pasir sikit then curah santan pehtu kukus
  4. SIAP....SEDAP....

4 comments:

iedaLUVsham said...

hehehe!! kalo ieda panggei kueh ni kueh badak berendam! ceddapp!! ;p

bukhairiah said...

masa kejadian ngap sebiji tue, siang ke malam?huhuhuhu

myb cni panggil badak berendam kot...ada gak y intinya gula melaka

::Mamalyna:: said...

ieda, tu ler rasanya org panggil kueh badak berendam....

mrs. bubu, tengah ngap waktu malam....tp bau die dah menggugat dari sebelum bukak pose lagikkk.... tuler, rasanya badak berendam orang panggey...

Anonymous said...

badak berendam lain la...