Thursday, June 18, 2009

::RONA RONI MACARONI::

Semalam aku try menu baru tuk dinner lyna....dah boring dah kasik die makan nasik hari2...

beli mende alah nie kat Ca4 or kat mane2 kedai yg ada jual...pehtu aku rebus. Aku rebus dalam 1/3 daripada peket nie coz senang tuk kegunaan kemudian hari, hehehehe....Jimat kos dan masa ok....Dalam periuk rebusan tue aku curah minyak masak sikit n secubit garam...... dah siap rebus, aku toskan sampai air die bebetul kering....

then bila dah kering, aku ambik separuh tuk masak dan separuh lagi aku simpan dalam bekas TUPPERWARE bukan tipuware ok....saje jer tulis besar brand tue....(bekas ni pun aku dapat sat set mcm2 kaler adiah time kawen ari tue, kalau beli sendiri tak berapa nak mampuler....)...simpan dalam fridge....

ni yg dah masak....niler ghupernyer.....aku letak ayam dan tomato.....aku bukak peti ais tengok carrot dah abis......tengok ada tomato jer....tomato pun jadiler....buang kulit tomato tue, then aku racik2 tomato tue.....aku pun takdelah letak banyak sangat kang masham plak..... aku leburkan semua sekali....air aku letak banyak sikit.....
bila dah masak, aku blend kejap....sebelum blend tue aku letak sikit kepingan cheese....sikit jer.... tara dah siap.... rupa setelah diblend, tak sempatler pulokkk nak snap..... Aku pun sempat rasa menu nie....sedap wei....lebih kurang rasa cam kat kenny rogers (macaroni cheese) tue....nyum...nyummm.....lyna makan abis tau!hehehehe
Lately kan, lyna dah start banyak makan....ape jer makanan semua nak telan....kat taska pun cikgu bitau lyna dah banyak makan.....dalam entry sebelum nie, aku penah bitau yg lyna nie kalau makan tue just main2 jer... Skang nie pantang nampak, nganga jer tak pun die buat mulut ngapngap @ pecakpecak tue.... dah besar kan....lagi 3 bulan dah setahun dah....jap jer masa berlalu.....

5 comments:

aLoNg@Na said...

ijan,ni bleh ciplak resepi ni utk prepare bla danish dh leh mkn bubur nti..bagus utk kshtn..uhuks

.:Iz-AnN (",):. said...

wahhh behnya...nak rasa sikit...aku dulu suka wat puri tuk si kakak...ni tak sabar nak menyuap dak irfan makan plak...

mamafif said...

lamo dh x msakkan afif macaroni>>slm lawatan

Mama Lyna said...

along, cuba jgn tak cuba...sedap n simple..aku pun ngap sikit dinner lyna tue...

izan, tak lama lagi ko blehler suap dak irfan tue...

mamafif, salam perkenalan...

Ada Ayrissa said...

nyum2..sedapnya macaroniii..
i likeeeeeeeee :D