Monday, August 30, 2010

My Mom, Kisah Bermula...

Kisahnya berlaku mulai hari khamis baru2 nie.... petang tue kg ai cam nak ujan jer... mak ngah aka adik mak suruh anak die - Abang Ja ambik mak ai kat umah, bawak ke umah mak ngah... bila abang Ja sampai umah mak ai, time tu dah pukul 5.45 ptg, tengok pintu kedai mak ai dah tutup, pintu umah pun dah tutup tp ada mak sepupu ai datang lawat mak ai... mak sepupu nie panggil abang ja dan suruh jenguk mak ai....time tu rupanya mak ai dah tak berapa sedarkan diri coz hypo (gula dalam badan kurang)... terus abang ja pimpin mak dan bawak ke umah mak ngah...

kat umah ngah, mak tak stabil... situasi sama cam keadaan berlaku semasa di umah ai... mata terbeliak, badan berpeluh2 dan lidah kelu untuk bercakap... abang ja kata, mak duduk atas kusi pun nak tumbang... lepas jer makan semua, mak okey semula... time sahur pagi jumaat, ngah kata, mak tak nak makan dan tak nak sahur... so ngah bawak air dan kuih jer bagi mak... mak cam lemah dan tak lama pehtu die okey...

Dalam kul 12 tgh hari jumaat, ia menyerang lagi...mak kena hypo, kali ni dah tak sedarkan diri, nasib baik kejadian berlaku di umah ngah... abang ja terus panggil ambulan, dan ambulan datang umah ngah, ambik mak dan bawak mak ke klinik... siap cek semua dan masukkan gula dalam badan mak, dan terus bawak ke ward emergency hospital kuala lipis... ngah ikut sama naik ambulan... sampai spital kul 1 tgh, kul 4:30 ptg baru warded.... ngah bermurah hati nak tunggu mak kat ward... dan mak diserang sekali lagi dalam kul 2 pagi, nasib baik ngah ada....

Masalah mak ai ialah, die takde selera makan... kalo tengok pun, die makan sikit sangat... lagi banyak lyna makan dari mak ai makan... bila mak takde selera, so die tak nak makan, tp dalam masa yang sama, die makan ubat kencing manis... tu yg terus dropkan gula dalam darah mak coz dalam badan mak tak cukup kanji....

Situasi ai, ati ai memang sedih... kalo boleh memang nak bawak mak ai duk ngan ai kat pjaya nie tp kalo ai keje, die camne... serangan tue boleh menjadi bila2 masa sahaja... tak sampai ai dan tak sanggup tengok keadaan mak skang diuruskan oleh adik die dan anak sedara die... ati anak mane tak sedih... bukannya ai skang duk kat pjaya, ati ai senang2 nak lepaskan org lain jaga mak yang sepatutnya dan sememangnya ai yang as anak yang patut jaga tp what to do?!!! ai memang takde pilihan... memang ai rasa cam menyusahkan mak ngah dan abang ja sefamily untuk take care mak buat masa skang nie... cadang nak mintak mak transferkan ke hospital pjaya tp nak ke spital pjaya nie terima patient... tau jelah hospital pjaya nie camne, kes2 teruk baru die ambik... kalau spital lepih tue, memang senang jer nak masuk ward...

Semalam, before balik pjaya, kami tanya doktor yang kebetulan ada n die yang incharge kes mak, katanya... mak tak boleh tinggal sorang2 dah.... at least ada org pantau die... dan disebabkan mak xde selera makan, contoh, jika mak tak makan nasik atau makanan berat, mak tak perlu makan ubat kencing manis... tp dah mak org tua kan, so dah terikut2 makan ubat secara aturan... sebenarnya mak boleh kontrol ape die makan sendiri, tp kadang2 dah tua nie die alpa sikit.... mak pun kena spare gula2 dalam hbeg die...tp kadang ai tau, mak ai ni jenis tak kisah jer... camne? Ya Allah, serabutnya kepala ai...

Badan ai jer kat sini, tp ati ai masih kat lepih.... sob,sob:((

8 comments:

aSmiDar said...

sabar ek..InsyaAllah semua setel nnati..
mak faham ank die bz..
nnt ade mase balik tgk mak..
dan mmg harus pon berterima ksih kat makngah n a.ja tu..
moga mereka pon faham..:)

..nOj.. said...

yela wei. mak sendiri wei. mesti la ati resah gelisah. tp tu la. kte keje. nk balik duk sane pun takleh. takpe la wei. beserah jela. takpe la sekurang2nye mak ngan ko ade boleh tgk2 kan. jgn la bg dia duk umh sorg. suh duk ngan mak ngah la

Zaidah said...

sabar mama...semoga mak tak ape2....klu zai pun pening kepala..takkan nak serahkan semuanyer kat orang sedangkan ada anak...

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

ai sabar ek...
moga mak ai cepat sehat...

qasehadam @ nurul said...

emm tak de adek badek hok bujang ke lg..xpon yg lelaki ke.tu pasal kadang2 xleh semua kene kije luo dr kg sorg kene sekurg2nye jaga org tua.tidak terpaksela upah sorg misi ke sesape tuk jaga mak kite.maybe leh kungsi adek badek bayor..nk bawa sini pon org tua bkn nk dok sgt..paling tidak kene amik cuti or benti jg org tua.ssh gak kn.

eima said...

alahai tesian nye kat ko ngan mak ko ...
sabo je la ek .. tu je aku leh kate ...

ann @ hatiberbunga said...

sori.. baru tau berita arini.. cuti lama.. huhu..

ann ni xreti nk nasihat2.. x penah ada dlm situasi cam u.

tp apa yg nurul cakap pasal upah nurse tu pun ada betul nya.. cuma maybe bleh la kot bawak sini. kurang2nya malam, u ada kt rumah dgn dia.. siang je nurse tu jaga. tapi.. org tua mmg x suka duduk diam je, kan? mesti nk rumah dia sendiri jugak..

hmm... ntah la.
cuma apa yg ann bleh cadangkan, doa byk2.. moga dia sembuh kembali.. amin.

jesnita_ns said...

mak sy pn mengalami sakit yg sama mcm mak ijan ni..klau tak lalu makan..sy suh mak sy minum janji minuman manis..org kencing manis ni mana blh takde gula langsung dlm bdn kan..