Monday, April 20, 2009

::KISAH MC::


Lihat ibu kakiku yg berbalut tue, jari2 lain jgn ditengok, abaikan ajer....
Bermulaler kisah tragis kaki aku...wuaaaa.... Sebenarnya kaki aku kena cekam kuku atau cagu...dah lama dah aku mengidap tp wat dono jer...sakit wooo... ada sekali laki aku penah terlanggar kaki aku nie....menangis aku wei, sakittt...lyna pun penah jugak tertendang2 kaki aku nie haaa.... aku letak jugak ubat2 moden ni, cuma tak sempat aku nak letak inai jer lagik...setelah agak2 tak tahan menanggung kesakitan, aku pun mendecide lalu berkata ngan laki aku, 'takpelah bang, jomler kita ke klinik, kita cabut kuku ajelah'. Reason aku nak cabut kuku tue sebab ada mak budak kat nurseri tue die p klinik private n doktor tue cabut sikit kuku die...pehtu aku tengok, ok jer kaki die, maknanya doktor tue tererler kut. Ingat lagi aku sebelum p umah izan tuk melawat baby irfan tue, aku p ke klinik tue. Nama klinik tue, KLINIK RAKAN MEDIK kat Seksyen 4, Bangi. Bila dah sampai, aku p kat kaunter tue, n budak kat klinik tue cakap, 'nak buat boleh kak, ramai dah org buat kat sini tp doktor faizah takde, yg ada sekarang doktor ganti jer' (doktor faizah tue doktor empunya klinik tue kut, takdelah plak aku tanya doktor faizah tue sape n apa kaitannya)... setelah mendapat jawapan camtue, maka aku berbincang ngan laki aku supaya terus saje ke umah izan.....
Ari rabu bersamaan 8 April 2009, aku pun pagi tue p ler klinik putrajaya. Memang nekad dah nie even aku tau sakitttttt.... bila dah sampai, aku tungguler turn cam biasa. Memula p kaunter pendaftaran pehtu dipanggil plak ke kaunter triage. Bila sampai kat kaunter triage tue, MA kat situ, tanya aku sakit ape, aku cakapler aku cekam kuku....bleh plak MA tue cakap, wooo sakitnyer...(ayat dalam ati: memangler sakit, kalau sakit, aku tak datang sinilerr ngekk). No bilik pun diberi, so tunggu turn kat bilik 25. Aku pun menunggu ngan muka cuak. Aku bermesej-mesejan ngan laki aku, aku tulis aku takut...die jawab, sakit bersalin ayang rilek jer, alaaaa sakit sikit jer.... (ayat dalam ati: sakit bersalin tue mmgler kena lalui, coz nak mengeluarkan org, nie sakit yg kita cari sendiri)...No aku pun dipanggil, aku masuk bilik tue n bersemuka ngan MA lain plak. hensem jugak n muda lagi.... MA tue tengok kaki aku tue, n terus berkata:
MA : kak, kita cabut kuku yek, saya antar akak ke bilik prosedur 22
Aku : Sakit ker?
MA : Time cucuk jarum tue jer sakit, pastu time buat tue, akak takkan rasa sakit
Aku : ooooo, leh mintak MC tak tuk ari nie?
MA : bleh, saya kasik akak MC 2 ari, ari nie dah esok. tp akak kena pegi tau kat bilik 22 sbb
saya dah kasik MC nie
Aku : Iye akak pegi...jgn risau (ayat dalam ati: takut sangat aku blah, aku konpom pegiler....)
dah dapat MC(tak epi sangat dapat MC coz memang mc yg aku bebetul sakit kan) maka aku pun bergerak ke bilik 22. tunggu lagi.... pehtu nurse pun panggil, puan norizan binti ibrahim...aku ngan penuh longlailer p ler masuk, disuruhnyer aku baring, MA kat situ tengok kaki aku....ok akak, kita cabut kuku yek.... (iyer..iyer aku tau, dari tadi lagi aku duk dengar cabut kuku, cabut kuku...aku memang datang sini nak suruh korang cabutlerrr)...sebelum cabut tue, dibius dulu aku 3 jarum....sakit sangat weiiiii....sius sakit...maka proses pencabutan kuku pun bermula...time tue mmg tak rasa sakit....tp balutannya masya allah, besar gedabak sampaikan aku tak leh nak pakai sandal aku balik......dah siap semua, MA tue cakap, kak, nanti ari2 datang dressing.... pehtu aku call laki aku tuk pickup aku dari klinik....p minum sat, time nie leh gelak2 lagi coz bius ada laki kan...pehtu p taska lyna, ambik lyna....time nie ubat bius dah ilang sikit demi sedikit...uwaaa sakitnyerrrr....... balik umah terus telan ubat2 yg dikasik tue.... aku plak, start ari jumaat sampailer ahad, p dressing kaki tue tue kat klinik... khamis kat klinik gomen pjaya n jumaat, sabut n ahad, p kat klinik private... senin plak aku p dressing kat klinik gomen.....nurse tue ganas betuller...die cuci luka kaki aku main sedap die jer......tenyeh2 kuat plak tue...sakitler wei.... pehtu balutan die plak cam balut main2 jer....besar n cincai....aku tengok luka aku pun dah beransur pulih maka di saat ini dah di hari ini, kaki aku telah baik n hanya menunggu masa tuk kuku kakiku tumbuh semulaaa.......Sekian

5 comments:

..nOj.. said...

isshhh takut nye... baca pn dh merasai kesakitannye... issshhh

Mama Lyna said...

mmg sakit wei...oleh itu, jagalah kuku kaki anda...

.:Iz-aNn (",):. said...

hurmmm...takutnya...takut...lebih sakit dari beranak normal ker

.:Iz-aNn (",):. said...

hurmmm...takutnya...takut...lebih sakit dari beranak normal ker

Mama Lyna said...

ha lerr...pada aku lagi takut dari beranak normal...