Friday, February 6, 2009

Kisah ari cuti n mc

minggu lepas aku balik pahang.......yahooo. gerak balik pahang ari sabtu ptg (chit...rugi2)coz laki aku p seremban pagi sabtu tue ngan FIL. Pehtu antar PIL aku kat umah adik ipar aku kat gombak n kitaorang gerak balik lepeh. Perjalanan ok n sampai kg aku dalam kul 9 camtue. dah settle kenyangkan perut n terus masuk tido. Ari ahad plak, dalam kul 10 gerak p umah sedara aku, pozi ludin (ko kenal ke nojah, die nie senior clifford n main ragbi n dulu bercinta ngan kak tini). die punye kenduri menyambut menantu ari sabtu tp aku tak dapat p n ari ahad tue aku jengukkan diri n huluq ape2 yg patut.......RMler kan... on d way balik, singgah kubur ayah aku sat. petang plak p umah mak sedara aku. aku nie kalau balik kg, tak penah duduk dediam kat umah aku, mesti ada road tour... p umah sedara tu, p umah sedara nie... dulu time bujang, aku mmg balik kg 2 minggu sekali, sekarang nie sebulan sekali...lainler cam nojah, balik lepeh setengah tahun sekali....hehhehhe. Citer ari senin plak, pepagi tue gerak dari umah ke bando lepeh tuk p ke pejabat tanah yg kat atas bukit tue... dalam otak aku, aku nak gunakan anak aku sebagai alasan... sekarang nie jaga dah tak bagi org awam bawak naik kete ke atas bukit ofis tue, die suruh parking kat parking awam.... nojah tau kat kedudukan pejabat tue kan....nasibler korang, aku asik sebut nama nojah jer, dah terang2 aku n nojah nie selepeh.

Situasi 1 - di pondok jaga

aku: adik, akak nak naik atas ada urusan sikit kat pejabat tanah

jaga: tak bleh naik kak, kat atas ada perhimpunan bulanan

aku: takkan tak bleh dik, akak ada anak kecik nie, takkan nak jalan naik bukit (sori lyna, mama gunakan u)

jaga: tak bleh kak, akak tunggu sini, biar abang (laki akuler) jer yg naik

aku: tak bleh, yg urusan nyer akak (sambil buat muka kesian)

jaga: kesian kat akak tp saya tak berani nak bagi akak naik

dipendekkan citer, aku memang tak dapat naik bawak kete n kena menapak naik bukit sikit...aku dapat parking kat bebetul depan pondok jaga tue, kira okler dari aku kena parking kat parkir awam....chitt...guna alasan ada anak kecik pun tak leh terima....hareemmm sungguh. pecah lemak aku laki bini....hheheh. Alhamdulillah dah settle semua......zoom terus balik kl n sampai dalam kul 11 lebih kat tol gombak... sebelum balik umah p ca4 dulu beli barang dapur, n lauk pauk. skang nie aku tak leh beli lauk banyak2 cam dulu coz peti ais umah aku pintu satu jer, nak letak lauk pun kena ejas2 sikit ngan stok susu ebm aku yg dalam botol tue. aku beli lauk sutun, ayam, udang n daging. pehtu p makan kfc n terus balik umah.....malam tue plak aku masak lauk sotong masak kicap n goreng sayur kubis campur daging...aku takdelah cam nogha kena tunjuk bentuk haiwan yg nak kena masak, aku nak korang imaginekan sotong aku tue sotong yg segar dari laut, dalamnya penuh ngan telur... aku saje tak nak letak gambo, nak suruh korang imagine, leh korang2 kembangkan otak korang tue........hehhehh... dah settle makan semua...lepak2 tengok tv n main2 ngan lyna n kami pun tido ngan aman. tp tak lama pehtu laki aku cakap die tak sedap perut n berangin jer..aku pun sapuler minyak angin. sambil aku sapu tue, aku plak rasa cam loya n nak muntah....tak lama pehtu, aku pun ke toilet n kuarkan ape2 yg patut dari lubang atas n lubang bawah...hehhhe. kuar toilet tengok laki aku pun sama kat toilet sebelah.....sah n konpem kami kena keracunan makanan. haremmmm betul. pehtu ape lagi,bergilir2ler kami. nasib baik toilet ada dua....tak tau punca mane, sutun ker, or kobis ker... memang lembik wooo... kiranya tak tido malamler kami. ari selasa pagi tue aku masih lagi lembik n memang cadang nak mc jer, sambil pujuk laki aku tak yah p kejeler coz kesian jugak ngan die yg lebih kurang lemah cam aku jer....tp iman die kuat, gagah nak p keje. si lyna aku pun tak antar skul. so dukler aku bergolek2 ngan lyna kat umah...lyna nie agaknya dah pesen bangun awal, dukler bukak mata n mulut potpet...aku just tepuk ajelah sambil mata pejam tp dalam ati duk kata, tidoler nak woi, mama tak larat nie...tup2 tak lama pehtu laki aku pun balik umah coz tak tahan kat ofis......nyata kekuatan imannya hanya seketika......hheheh. petang tue aku laki bini p klinik n dapat mc 2 hari. tq doc! aku start keje semalam. tq anum coz memesej aku... yg peliknya aku still tak ok lagi nie.....laki aku dah ok, aku jer blum. lemah betul aku nak berulang alik ke toilet tue..... aku dah makan pil chit ke tek on (camne eja ntah), minum air teh pekat2, makan ubat doc. kengkawan ada ape2 petua lain?
Nota sandal : aku cadang nak kasik lyna makanler since lyna pun dah 4++ bulan. ok ker?

2 comments:

*Miss Geli^ said...

ko kena paham jan, kalu letak gambar dalam entri, baru nampak cool....

wei, gile karangna ko nih..takde penrenggang langsung...muntang mata ai tawww

.:Iz-aNn (",):. said...

hehehe...terbeliak biji mata aku baca karangan ijan ni weii...tadop stop langsung...menonong terus...ishhhh